Svečanom sjednicom pulskog Gradskog vijeća i uručivanjem nagrada i priznanja ovogodišnjim laureatima u petak je u Istarskom narodnom kazalištu obilježen Dan grada Pule, kojom prigodom je istaknuto kako današnja vremena u Europi iziskuju osviješteno vođenje politike.

Jer, rečeno je, "Pula i Istra u više navrata bile su izložene teritorijalnim pretenzijama i fašističkom teroru.

"Kada imamo priliku čuti takve iskaze, na žalost službena politika ne daje ni glasa", kaza je predsjednica pulskog Gradskog vijeća Marija Marković-Nikolovski.

Svečanost je održana u u obnovljenoj dvorani Istarskog narodnog kazališta, a gradonačelnik Filip Zoričić napomenuo je kako je Pula u pravom smislu riječi grad kulture te kako je upravo kultura ta koja spaja vremena i ljude a snažan je identitet grada Pule.

Dodao je kako je Pula grad Pula grad koji 'slobodarski viče desetljećima, grad koji svaki dan slobodarski govori, ali progovara kroz pojedince'.

"Bez slobodnih pojedinaca ovaj grad ne bi mogao funkcionirati. I upravo iz tog razloga zahvala ide ovogodišnjim laureatima koji svaki dan, iz različitih domena, ovaj grad stvaraju boljim mjestom za život jer Pula je najbolje mjesto za život. Samo na to moramo biti ponosni i zbog toga biti sretni", rekao je u obraćanju gostima i vijećnicima pulski gradonačelnik Zoričić.

Ove godine, uz službene najveće gradske nagrade pojedincima koji su u životu Pule tijekom protekle godine ostavili snažan trag svojim djelovanjem, Zoričić je odlučio uručiti i posebna priznanja.

Izaslanica predsjednika Vlade skup je pozdravila dr. Irena Hrstić, te je izrazila duboko poštovanje prema svim građanima Pule koji "svojom predanošću i radom čine ovaj grad posebnim i progresivnim"

"Pula je grad ljepote, Pula je grad raznovrsnosti, dinamičnosti i ona osvaja svakoga tko dođe i prvi put zavoli ovaj grad. Kroz povijest, Pula je bila kamen temeljac različitih kultura, a ona je danas simbol modernosti, simbol prosperiteta i neslućenih prilika", poručila je Hrstić.

Predstojnik Ureda predsjednika Republike, Orsat Miljenić rekao je da je dolazak u Pulu za njega uvijek nešto čarobno i drugačije.

"Pula je prolazila kroz mnoga razdoblja, dobra i loša, ali prvenstveno, ono što je karakteristika i što se vidi u zadnjim desetljećima, sve bolja i bolja razdoblja. I vidi se da je to grad koji živi, napreduje i koji se razvija, i koji je danas bolji nego što je bio jučer, i za kojeg imate osjećaj da će sutra biti još bolji", poručio je Miljenić.

Počasnim građaninom Pule proglašen je osnivač prvog atletskog kluba u Puli, trener i skijaški instruktor Radovan Kirin.

Uz njega su najviša gradska priznanja dobili su i Škola za odgoj i obrazovanje, koja je ponijela gradsku Povelju za profesionalnost u radu, arhitekt Josip Brezac, koji je za izuzetan doprinos urbanom razvoju grada nagrađen Nagradom Grada Pule te znanstvenica Rozalija Javoran, čije je sveučilišno istraživanje znatno doprinijelo poboljšanju kvalitete pružanja socijalne skrbi djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Za svoj znanstveni rad Javoran je ponijela Grb Grada. (Hina/iPress)