MUP je izvijestio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid, a od ranije nije bio poznat policiji.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o mladiću s kutinskog područja neslužbeno doznajemo, Danijelu Bezuku. 

"Mogući počinitelj pokušaja teškog ubojstva 31-godišnjeg policijskog službenika jutros na Trgu svetog Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba nije od ranije poznata policijskim službenicima", izvijestio je MUP.

Prije zločina 22-godišnjak je navodno na svom facebook profilu objavio status s nizom pravopisnih pogrešaka, u kojem među ostalim stoji kako je "dosta prevara" i "gaženja ljudskih vrijednosti".

Na Trgu sv. Marka gdje je u ponedjeljak s više hitaca iz kalašnjikova teško ranjen policajac, a napadač se potom na drugom mjestu ubio, nalaze se mnogobrojne policijske snage pa trgu koji je jedno od povijesnih središta Zagreba posjetitelji ne mogu pristupiti, a nadlijetali su ga helikopteri.

U ulice oko Markova trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu nezapamćenog zločina počeo očevid koji bi trebao rasvijetliti pod kojim okolnostima je napadač u 31-godišnjeg policajca, prema tvrdnjama svjedoka, ispalio kratki rafal iz automatske puške. Navodno je zapucao po zgradi Vlade i rafalom zahvatio policajca.

Na Markovu Trgu na kojem se nalaze zgrade Vlade, Hrvatskog sabora i Ustavni sud trenutno se nalaze ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved, a mjesto je obišao i premijer Andrej Plenković koji u trenutku napada nije bio u Vladi.

U Vladi se doznaje da je ozlijeđeni policajac radio u njihovu osiguranju te da u vrijeme incidenta premijer nije bio u sjedištu Vlade. U Vladi su izrazili nadu da će se ozlijeđeni policijski službenik brzo oporaviti.

Policija je ranije izvijestila da je dojava o pucnjavi zaprimljena u 8,06 sati, a manje od sat vremena kasnije potvrdili su da je muškarac koji odgovara opisu počinitelja nakon napada na policajca iz Vladinog osiguranja počinio samoubojstvo. "Policijski službenici na adresi Jabukovac pronašli su osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo", izvijestio je MUP.

Prema pisanju medija koji se pozivaju na očevice počinitelj je do zgrade Vlade došao sa sjeverne strane crkve svetog Marka. Zapucao je rafal prema ulaznim vratima Banskih dvora pri čemu je teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu Vlade, a potom se okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal prema zgradi Sabora i zatim pobjegao.

Zovak: Ranjeni policajac podvrgnut operacijskim zahvatima

Ranjeni policajac (31) izvan je životne opasnosti i njegovo je stanje stabilno, a podvrgnut je operacijskim zahvatima radi saniranja prostrijelnih rana koje je zadobio, doznaje se od ravnatelja Kliničke bolnice Sestre milosrdnice Maria Zovaka.

"U 8,30 sati nam je kolima hitne medicinske pomoći dovezen djelatnik MUP-a koji je ranjen vatrenim oružjem. Ima četiri prostrijelne rane, dvije na ruci, jedna lumbalno lijevo, a četvrta je glutealno desno. Srećom nije vitalno ugrožen i nije došlo do ozljede vitalnih organa", kazao je Zovak.

Dodao je kako je sva dijagnostička obrada - CT abdomena i toraksa te angiografija, pokazala da nema ozbiljnih ozljeda srca, pluća ni trbušnih organa.

"On je već u operacijskoj sali i cilj nam je zbrinuti sve te prostrijelne rane prema principima ratne kirurgije jer su rane na ruci napravile i prijelom kostiju te ozljede krvne žile", rekao je ravnatelj Kliničke bolnice Sestre milosrdnice Mario Zovak.

Na Trgu sv. Marka u ponedjeljak je s više hitaca iz kalašnjikova teško ranjen policajac, a napadač se zatim na drugom mjestu ubio.

Napadač počinio samoubojstvo

Nakon pucnjave na Trgu sv. Marka u kojoj je ozlijeđen policajac iz Vladinog osiguranja policija je izvijestila da je pronašla muškarca koji odgovara opisu počinitelja, a koji je počinio samoubojstvo.

"Policijski službenici na adresi Jabukovac pronašli su osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo. Utvrđuju se sve okolnosti događaja", kratko dodaju u MUP-u.

MUP je ranije potvrdio da je u pucnjavi na Trgu sv. Marka u ponedjeljak ujutro ozlijeđen policajac te da policija traga za počiniteljem koji je pobjegao s mjesta događaja.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić ranije je potvrdila Hini da je u ponedjeljak, 12. listopada, u 8,06 sati zaprimljena dojava o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Prema prvim utvrđenim informacijama jedan policijski službenik je ozlijeđen i njemu se pruža liječnička pomoć.

U Vladi se doznaje se da je riječ o policajcu koji je radio u njihovu osiguranju te da u vrijeme incidenta premijer nije bio u sjedištu Vlade.

Na Trgu sv. Marka, uz Vladu se nalazi i Hrvatski sabor te Ustavni sud.

Kod Markovog trga, u blizini zgrade Vlade, upucan je policajac, javlja N1. Prevezen je u bolnicu. Ne zna se je li osoba koja je pucala uhićena. Prilaze Vladi čuvaju policajci u pancirkama.

Jedan svjedok rekao nam je da je čuo pucnjeve i izašao vidjeti što se događa, kad je ugledao policajca kako leži. "Ovoga nije ni u ratu bilo", rekao je.

Ranjenog policajca oko 8.20 sati Hitna pomoć odvela je u bolnicu. Komunicirao je s liječnicima iz Hitne pomoći, javlja N1

Svjedok koji živi u blizini mjesta pucnjave nam je rekao da se čulo više, 4-5 rafalnih pucnjeva, te da su policajci s pištoljima odmah bili u potrazi za napadačem. (iPress/foto Hina, 24sata))