Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama poginulo je sedam osoba, a zaustavljeno je 29 ponavljača najtežih prometnih prekršaja, izvijestila je u ponedjeljak policija.

Od ukupno 4630 prekršaja najviše je bilo prekoračenja brzine (1784), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (571) i vožnja u alkoholiziranom stanju (444). Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćeno je 219 vozača.

Najveći broj vožnji pod utjecajem alkohola, njih 116, počinili su vozači od 18 do 24 godine kojima je najčešće izmjerena koncentracija bila do pola promila.

Najveće prekoračenje brzine od 243 kilometara na sat zabilježili su vukovarsko-srijemski policajci, dok je najveća izmjerena koncentracija alkohola od 4,1 promila zabilježena na koprivničko-križevačkom području.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 29 ponavljača koji su počinili 34 prekršaja.

Sedamnaestero recidivista je vozilo u alkoholiziranom stanju, osmero prije stjecanja prava, a isto toliko za vrijeme zabrane upravljanja. Jedan recidivist je odbio alkotestiranje, dodao je MUP.

Protiv devetnaestero recidivista proveden je žurni prekršajni postupak u kojima je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prema MUP-ovim podacima, u prvih pet mjeseci 2021. godine, u prometnim nesrećama poginula je 91 osoba, što je za tri osobe ili 3,4 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine u kojem je stradalo 88 osoba.

(Hina)