Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana, jednog državljanina Mađarske i jednog državljanina Srbije koji se terete da su u sklopu zločinačkog udruženja prali novac.

Tužiteljstvo je priopćilo da je optužnica podignuta protiv šestero hrvatskih državljana starosti između 61 i 40 godina te 60-godišnjeg mađarskog državljanina i 47-godišnjeg srbijanskog državljanina.

Optužnicom se prvookrivljeni 56-godišnjak tereti da je od listopada 2018. do prosinca 2019. u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji povezao okrivljenike radi pranja novca koje su ''treće osobe'' stekle prevarama.

Tužiteljstvo je preciziralo da je 56-godišnjak preuzeo upravljanje nad više tvrtki u vlasništvu ostalih okrivljenika, a koje su postavljale hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane kao osobe koje se samo formalno obavljati funkciju direktora. Nakon što je na račune tih tvrtki uplaćeno 3,5 milijuna eura i 686 tisuća britanskih funti koje potječu od prevara koje su počinile nepoznate osobe lažnim predstavljanjem, 56-godišnjak je osigurao transfere većeg dijela tog novca, dodao je Uskok.

Novac je, nadodao je Uskok, transferiran na račune tvrtke iz Pule, nakon čega su okrivljenici dio novca transferirali na druge račune, a dio podizali u gotovini, dok su dio novca zadržavali.

Okrivljenici su se tako nepripadno okoristili za 747 tisuća kuna i 44 tisuće eura, dok su mađarski državljanin i državljanin Srbije na isti način primili najmanje 720 tisuća dolara stečenih prevarom, a koje su kasnije transferirali na druge račune ili podizali u gotovini kako bi im zametnuli trag i onemogućili zapljenu.

Na taj način su za sebe zadržali 583 tisuće kuna, zaključio je Uskok.

(Hina)