Policijski službenici Službe kriminalističke policije, Postaje pomorske policije i Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, u suradnji s PNUSKOK-om Uprave kriminalističke policije, policijskim službenicima ATJ Lučko, policijskim službenicima Specijalne jedinice policije Split, nadležnim državnim odvjetništvima, Carinskom upravom u sjedištu i u Rijeci te Službom za mobilne jedinice carine Dubrovnik, u posljednjih nekoliko mjeseci proveli su dva značajna kriminalistička istraživanja vezana za proizvodnju, krijumčarenje i preprodaju droge.

Tim je povodom danas u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati spomenutih kriminalističkih istraživanja o kojima su govorili načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a Dražen Rastović, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica i voditelj Jedinice za mobilne službe - Carina Dubrovnik Pero Perić.
 
U sklopu ovih odvojenih i međusobno nepovezanih kriminalističkih istraživanja zaplijenjeno je 61,6 kg kokaina te 219,7 kg heroina na crnom tržištu vrijednih više od 17 milijuna eura.

Načelnik Ivan Pavličević je uvodno kazao kako su ova kriminalistička istraživanja dokaz ustrajnog i strpljivog rada policijskih službenika ove policijske uprave, pri čemu je ostvarena sjajna suradnja s kolegama iz Zagreba i Splita te s Carinskom upravom, s kojom već godinama vrlo uspješno surađujemo, što je na kraju rezultiralo ovim, uistinu impresivnim količinama zaplijenjene droge, a što je ujedno i nastavak niza uspješnih zapljena velikih količina droge na području ove policijske uprave.

U posljednjih 10 godina ova policijska uprava imala je ukupno 9.213 zapljena droge u sklopu kojih je zaplijenjeno  767 kg kokaina, 289 kg heroina i oko 2,5 tone marihuane.

Ovim kriminalističkim istraživanjima su zapljene različite vrste droga pri čemu je važno znati da svaka droga ima svoje potpuno različite modalitete: od mjesta proizvodnje, načina skladištenja, krijumčarenja i, konačno, prodaje što znači da ova policijska uprava ima sve potrebne kapacitete, u smislu znanja i iskustva policijskih službenika, bez kojih ovakvi rezultati ne bi bili mogući.

Još je jednom istaknuo važnost motiviranosti policijskih službenika koji ulaze u trag međunarodnim krijumčarima droge i time presijecaju njihove krakove krijumčarenja, čime sigurnom čine, ne samo Hrvatsku, već i zemlje u okruženju te Europsku uniju koja je najčešća odredišna točka krijumčarenja kokaina i marihuane.

Na kraju je zahvalio svim suradnicima u ovim kriminalističkim istraživanjima i dodao da je ovo pokazatelj vrlo čvrste granične kontrole na moru i kopnu, ali i lokalne ulične redukcije.

U nastavku konferencije, Zoran Tikvica je pojasnio da se radi o međusobno nepovezanim kriminalističkim istraživanjima koja su započela na temelju kvalitetno prikupljenih operativnih informacija koje su se pažljivo analizirale i na kraju rezultirale zapljenama kokaina i heroina.

Kokain je pronađen 3. studenog prošle godine na brodu koji je iz Južne Amerike uplovio u Luku Ploče. Radi se o brodu za rasute terete, a kokain su pronašli ronioci ATJ Lučko, Specijalne jedinice policije Split, Interventne jedinice policije i Postaje pomorske policije ove policijske uprave, koji su na metalnoj oplati broda, na dubini od 16 metara pronašli magnetima pričvršćen metalni sanduk sa 3 paketa od ljepljivih traka i folija s ukupno 54 paketa u kojima je bilo ukupno 61.6 kg kokaina.

Kriminalističkim istraživanjem nije utvrđeno da su kapetan ili netko od posade broda bili uključen u ovo krijumčarenje, a ova policijska uprava je ostvarila međunarodnu policijsku  suradnju sa zemljama Zapadne Europe, čime se ovo kriminalističko istraživanje nastavlja. 

U drugom kriminalističkom istraživanju heroin je, temeljem naloga Županijskog suda u Dubrovniku pronađen 11. listopada prošle godine u Luci Ploče zajedničkim radom policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove policijske uprave i carinskih službenika Jedinice za mobilne službe.

Pretrazi se pristupilo nakon izvrsno odrađene profilacije koja je nastala kao rezultat studiozne analize rizika, a pretragom je pronađeno 80 lijevanih olovnih kocki, od kojih je u njih 40 bio heroin, ukupne težine 219,7 kg. Droga je pronađena u brodskom kontejneru za prijevoz tereta koji je u Luku Ploče pristigao brodom iz Južne Amerike.

Dražen Rastović je istaknuo da se u oba slučaja radilo o sofisticiranim načinima krijumčarenja koje je vrlo teško otkriti, te da je ova količina zaplijenjenog heroina, koji je bio namijenjen zapadnoeuropskom tržištu, najveća u Republici Hrvatskoj. Također je naglasio da su vremenski uvjeti jakog juga bili izrazito nepogodni za pronalazak kokaina koji je bio skriven u metalnom spremnikom magnetima pričvršćen za podvodni dio trupa broda na dubini od 16 metara.

Na kraju konferencije  Pero Perić je naglasio kako je heroin  pronađen temeljem analize rizika kojom je brod koji je plovio preko Turske i Italije u Luku Ploče, ocijenjen visokorizičnim. Pretragom broda je pregledano 80 olovnih oplata te je u njih 40 otkrivena šupljina ispunjena heroinom.  (Tatjana Uvodić Iveša/Hina)