Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je zbog epidemije korona virusa odgodio skupštinu vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju koja je bila zakazana za 26. ožujka, te je novu skupštinu zakazao za 14. travnja.

Prema predloženom dnevnom redu, na skupštini vjerovnika trebalo bi se odlučivati o preuzimanju, odnosno nastavku parničnih postupaka čija vrijednost prelazi milijun kuna, a trebala bi se i izabrati dva člana odbora vjerovnika.

Najnovija sudska odluka uslijedila je nakon što se Vlada prošlog četvrtka suglasila da se pulskom Uljaniku u stečaju odgodi naplata koncesijske naknade koja dospijeva u ovoj godini.

Vlada je ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića ovlastila da s Uljanikom u stečaju sklopi dodatak ugovoru o koncesiji kojim će se odgoditi plaćanje koncesijske naknade koja dospijeva u 2020. za 12 mjeseci, bez kamata.

Brodogradilište Uljanik je dužno plaćati stalni dio koncesijske naknade u iznosu od tri kune po metru četvornom zauzete površine pomorskog dobra, odnosno godišnje nešto više od dva milijuna kuna, kao i promjenjivi dio naknade u iznosu jedan posto od ukupnog godišnjeg prihoda.

Kako je 20. svibnja prošle godine otvoren stečaj nad Uljanikom, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je prijavilo tražbinu od 2,5 milijuna kuna za dospjelu, a nepodmirenu naknadu za koncesiju.

Početkom ožujka ove godine Ministarstvo je zaprimilo zahtjev stečajne upraviteljice da se odgodi plaćanje koncesijske naknade koja dospijeva u ovoj godini i to na 12 mjeseci, pri čemu se na iznos ne bi obračunavala zatezna kamata. Odgoda je zatražena do prodaje imovine tj. unovčenja cjelokupne stečajne mase Uljanika.

(Hina)