Dio trgovačkih lanaca u Hrvatskoj izvijestio je da isplaćuje svojim zaposlenicima nagrade odnosno dodatke za posebne okolnosti na radu u znak zahvalnosti što ulažu velik trud da bi osigurali nesmetanu opskrbu građanima.

Konzum će u znak zahvalnosti zaposlenicima na ogromnom radu i trudu u prethodnom razdoblju isplatiti dodatak za posebne okolnosti na radu od 15 posto po satu na odrađenu satnicu, objavili su u srijedu iz Konzuma napominjući i kako će isplatiti uskrsnicu u iznosu od 1.000 kuna.

"U znak zahvalnosti zaposlenicima na ogromnom radu i trudu u prethodnom razdoblju, Uprava Konzuma donijela je odluku o isplati dodatka za posebne okolnosti na radu od 15 posto po satu na odrađenu satnicu. Dodatak će dobiti više od 9.000 zaposlenika koji rade u prodavaonicama, online prodavaonici, skladištima, Velpro centrima te prijevozu u lancu opskrbe.

„Ponosni smo na sve naše zaposlenike koji su proteklih dana bili pod iznimnim pritiskom, a osobito na one koji su podnijeli najveći teret u cilju da osiguraju što normalniji rad naših trgovina. Svi vjerujemo da zajedno možemo prebroditi ovu zahtjevnu situaciju, pri čemu će nam sigurnost i dobrobit naših zaposlenika i kupaca uvijek biti na prvom mjestu“, izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma. Ujedno je najavio i da će Konzum u povodu Uskrsa, koji su aktualna događanja stavila u drugi plan, i ove godine svim zaposlenicima isplatiti uskrsnicu u ukupnom iznosu od 1.000 kuna", priopćili su iz Konzuma. 

No, oni nisu jedini koji u ovo vrijeme shvaćaju koliko pojačano njihovi zaposlenici rade. I Spar i Interspar nagradit će svoje radnike.

"Veliko hvala svim djelatnicima u trgovinama Spar i Interspar diljem Hrvatske koji ulažu izniman trud kako bi osigurali nesmetanu opskrbu hrane i drugih potrepština za sve naše građane. Kako bismo im dodatno iskazali svoju zahvalnost, odlučili smo svim našim zaposlenicima isplatiti dodatni bonus od 1500 kuna neto, i to u dva navrata - 750 kuna odmah i 750 kuna na kraju mjeseca", kažu u toj kompaniji.

Oba trgovačka lanca poručuju kako se brinu o zaštiti svojih djelatnika koji su u bliskom kontaktu s kupcima, te da su im osigurali zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva.

Iz Lidla Hrvatska su u srijedu izvijestili kako su kao zahvalu svojim zaposlenicima u trgovinama i skladištima jučer, 17. ožujka isplatili 1.500 kuna nagrade.

Poručuju i kako nastavljaju pažljivo pratiti razvoj situacije oko koronavirusa, svjesni njezine ozbiljnosti i spremni na potencijalne nove mjere, te podsjećaju da redovito informiraju svoje zaposlenike o higijenskim propisima i brinemo da se pažljivo poštuju.

"Shodno tome, posebno pazimo na dostupnost higijenskih sredstava kao što su jednokratne rukavice, dezinfekcijska sredstva, dezinfekcijski sapun i ubrusi za brisanje u svim prostorijama trgovine te u sanitarnim čvorovima za kupce i djelatnike", kažu.

Svaka je trgovina na vidljiva mjesta postavila oznake upozorenja kojima se apelira na korištenje jednokratnih rukavica i hvataljki pri uzimanju pekarskih proizvoda, održavanje minimalno 1 metra razmaka na blagajnama te općenito na odgovorno ponašanje kupaca, navode iz Lidla.

Napominju i kako će zakupce, počevši od danas, sukcesivno sve trgovine opskrbiti dozatorima sa sredstvima za dezinfekciju ruku na ulazima trgovina, a prije obavljanja kupnje.

"S obzirom na generalnu nestašicu zaštitnih maski koja trenutno vlada, u dogovoru smo s dobavljačima i dobit ćemo ih u najkraćem mogućem roku", ističu iz Lidla napominjući kako u svojim skladištima obavljaju temeljitu dezinfekciju pri ulasku i zaprimanju robe.

Dobre vijesti stižu iz još jednog trgovačkog centra. U Pevexu kažu da su osigurali plaće za idućih šest mjeseci.

"Tvrtka Pevex neće otpuštati djelatnike, pa čak i ako se pojedina trgovina zbog pojave virusa zatvori. Za naše smo radnike osigurali isplatu neto plaća za šest mjeseci te smo trenutačno usmjereni na dodatno jačanje mjera kojima smanjujemo socijalne kontakte uz sada već pojačane higijenske protokole na svim rizičnim lokacijama", stoji u priopćenju Jurice Lovrinčevića, predsjednika Uprave Pevexa.

(Hina)