Turizmu zbog potpunog izostanka prometa treba dodatni set mjera koji će vrijediti do proljeća 2021., kada se očekuje normalizacija poslovanja, i to za očuvanje radnih mjesta, potom neplaćanje poreza, doprinosa i naknada dok objekti ne rade te za povoljno financiranje i reprogram postojećih kredita, poručio je u subotu HUT.

HUT (Hrvatska udruga turizma) i najveće domaće turističke kompanije okupljene u toj udruzi sastavile su, naime, prijedlog mjera koje bi, po njima, omogućile očuvanje zaposlenosti i poslovnih subjekata turističkog sektora koji generira gotovo 20 posto ukupnog BDP-a Hrvatske.

"U situaciji potpunog izostanka turističkog prometa, s kompletno zatvorenim smještajnim i ugostiteljskim objektima diljem zemlje, te rastuće neizvjesnosti oko tijeka glavne turističke sezone, kao i u uvjetima borbe protiv pandemije Covid-19, potpuno je izvjesno da će znatan dio turističkih prihoda ove godine izostati. Uz još inače veliku sezonalnost hrvatskog turizma, koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021. godine", ocjenjuje direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Upravo stoga su, kako ističe, sastavili i set novih mjera te ih poslali Vladi, očekujući da se razmotre i usvoje kroz najavljeni novi paket pomoći gospodarstvu.

Ostojić ponavlja i da HUT čvrsto podržava primarni cilj Vlade iskazan već u sklopu prvog seta mjera pomoći gospodarstvu, a to je čuvanje radnih mjesta i poslovnih subjekata u ovim ekstremnim uvjetima. Smatraju to nužnim za napraviti brzi povratak čim se za to stvore zdravstveni i tržišni uvjeti.

"Radnicima na čekanju" 60 posto neto plaće do proljeća 2021.

Prijedlog mjera za turizam, koji su poslali Vladi, podijelili su u četiri grupe, pri čemu Ostojić priroritetnim izdvaja očuvanja radnih mjesta do proljeća 2021., kada u HUT-u očekuju početak normalizacije poslovanja.

"Za to nam trebaju formalne i materijalne pretpostavke te predlažemo hitno formaliziranje instituta 'radnika na čekanju', jer to i realno oslikava sadašnju poziciju velike većine radnika u ugostiteljskoj djelatnosti. Dok su na čekanju, radnici bi trebali dobivati naknadu od minimalno 60 posto neto plaće, što je inače naknada za nezaposlene", naglašava Ostojić.

U sklopu te mjere i dok su radnici na čekanju tj. ne rade, važno je i poslodavce osloboditi plaćanja poreza i doprinosa.

Odgoda plaćanja nema smisla

Druga mjera koju predlaže HUT odnosi se na poreze, doprinose i razne naknade, poput komunalne, za pomorsko dobro, turističko zemljište, vodne naknade i druge, koje također ne bi trebali plaćati dok ugostiteljski objekti ne rade.

Tu u HUT-u idu i dalje, predlažući da se spomenuta davanja plaćaju u iznosu 30 do 50 posto, ali tek nakon početka rada, odnosno konkretno s otvaranjem 50 posto raspoloživih kapaciteta u turizmu.

"Takav sustav plaćanja treba vrijediti do 1. svibnja 2021. Svjesni da će ovogodišnji turistički promet biti znatno smanjen, logično je da se poslodavci oslobode plaćanja takvih poreza. Sama odgoda plaćanja nema smisla, jer je već sada očito da neće postojati mogućnost plaćanja, već treba sačuvati zaposlenost i poslovne sustave do ponovnog početka punog poslovanja", upozorava Ostojić.

Treća grupa mjera odnosi se na financiranje likvidnosti i pripremu iduće turističke sezone (2021.), za što iz HUT-a predlažu osiguranje bespovratnih sredstava i/ili da se putem HBOR-a i poslovnih banaka osiguraju povoljni krediti za tu namjenu.

Četvrta grupa koju predlažu je vezana za reprograme postojećih kreditnih obveza za sve subjekte, kojima je to nužno za poslovni opstanak. (Hina)