Vlada je u četvrtak donijela odluku o programu "Covid-19 zajam za obrtna sredstva", kao mjeru pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, namijenjenu mirko, malim i srednjim poduzetnicima.

Iznosi zajmova su do 750 tisuća kuna za obrtna sredstva, s kamatnom stopom od 0,25 posto, počekom od 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate od pet godina uz skraćenu proceduru obrade zahtjeva i bez plaćanja bilo kakve dodatne naknade.

Mjerom, za čiju će implementaciju biti zadužen Hamag-Bicro, osigurava se dodatna likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima maloga gospodarstva na čije je poslovanje koronavirus imao negativan utjecaj.

Primjenjivat će se do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Korisnik mora dokazati negativan utjecaj epidemije na poslovanje u vidu pada prihoda od minimalno 20 posto u prvom kvartalu ili predviđenog pada prihoda u idućim kvartalima.

"Ovaj financijski instrument u cijelosti je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Zajmove za obrtna sredstva će mikro, malim i srednjim subjektima maloga gospodarstva izravno odobravati Hamag-Bicro. Zajam nije namijenjen za refinanciranje postojećih kreditnih obveza niti plaćanja obveza nastalih prije 2020. godine", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Hamag-Bicro objaviti će popis dokumentacije potrebne za prijavu na Covid 19 zajmove na svojim web stranicama.

(Hina)