Ministarica poljoprivrede Marija Vučković odbacila je tvrdnje da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, odnosno da ih je čak 98 posto lažno, piše u nedjelju Večernji list.

Europska komisija nije utvrdila da Hrvatska mora vratiti 3 milijarde kuna poticaja za ekološku poljoprivredu niti da tek dva posto prijavljene ekološke proizvodnje zadovoljava ekološke uvjete.

Te su informacije neprovjerene i potpuno netočne, kazala je jučer ministrica Marija Vučković nakon što je te tvrdnje u Večernjem listu iznio član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Antun Vrakić.

Vrakić je, podsjeća dnevnik, kazao kako je kontrola iz Bruxellesa utvrdila da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, a čak 98 posto lažno pa sad traže da Hrvatska taj novac vrati – i to za tri godine unatrag, milijardu kuna po godini.

Svi bi poljoprivrednici solidarno snosili taj dug i svi vraćali jednako, o čemu je, ustvrdio je, u petak raspravljao i Upravni odbor HPK.

No, jučer otamo nisu ništa službeno potvrdili ni demantirali, tek su kazali da će se o svemu očitovati u ponedjeljak.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako im je nejasna informacija da je netko pa bio to i Upravni odbor HPK, uopće raspravljao o prijedlogu solidarnog snošenja tereta nepostojećeg povrata, donosi Večernji list.

(Hina)