Čelnici 27 zemalja Europske unije okupit će se u petak u Bruxellesu, prvi put nakon više mjeseci, kako bi drugi put pokušali dogovoriti golemi zajednički plan ekonomskog oporavka vrijedan 750 milijarda eura.

EU je na rubu najdublje recesije od osnivanja, pokazuju prognoze, i premijeri unije suglasni su da moraju brzo djelovati kako bi spriječili da pandemija koronavirusa nanese još i veće štete njihovim međusobno povezanim gospodarstvima.

Na početku drugog kruga razgovora zemlje su još jako udaljene u nizu pitanja među kojima i ukupni iznos proračuna za oporavak i višegodišnjeg europskog proračuna, s kojim je povezan, te u pogledu načina na koji će se raspodjeljivati sredstva.

Prošlog je tjedna predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predložio za razdoblje 2021. do 2027. proračun (VFO) u iznosu od 1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od prijedloga Komisije, ali je zadržao prijedlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija.

Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura - 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Četiri štedljive zemlje nezadovoljne su visinom VFO-a koje je predložio Michel. Austrija i Danska traže da VFO bude još manji - 1050 milijardi eura, dok Nizozemci i Šveđani nisu izlazili s konkretnom brojkom, ali im je Michelov prijedlog od 1074 milijarde eura previsok.

Štedljiva četvorka nije zadovoljna ni prijedlogom da se sredstava dodijeljuju kao bespovratna pomoć i radije bi da bude u obliku povoljnih zajmova.

Teško je predvidjeti koliko će samit trajati i hoće li doći do dogovora. "Do prije tjedan dana nije bilo znakova da bi moglo doći do dogovora, ali u posljednja tri dana ozračje se promijenilo. Postoji veliki pritisak i vidljiv je interes većine da dođe do dogovora", rekao je u četvrtak diplomatski izvor, vrlo dobro upućen u stanje pregovora.

Prijedlog cijelog paketa u obliku u kojem ga je iznio Michel za Hrvasku je prihvatljiv, uz neke primjedbe s kojima bi ipak mogla živjeti pod uvjetom da bude usvojen u obliku u kojem je predložen.

Plenković: najvažniji pregovori za idućih 7 godina, potrebna politička zrelost

Pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i planu za oporavak politički su najvažniji za idućih sedam godina razvoja EU-a i bit će potrebna visoka razina političke zrelosti da bi se došlo do dogovora, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Spremni smo krenuti u pregovore za koje vjerujemo da su politički najbitniji za idućih sedam godina razvoja i funkcioniranja EU-a. Založit ćemo se za hrvatske interese, za mogućnost financiranja našeg nacionalnog programa oporavka, projekata koji će nam omogućiti ravnomjeran regionalni razvoj, razvoj hrvatske poljoprivrede i investicija u digitalno i zelenu ekonomiju te sve ono što je vezano za budućnost i za praćenje koraka s 4. industrijskom revolucijom", rekao je Plenković po dolasku prvi fizički sastanak na vrhu nakon pet mjeseci pauze zbog pandemije koronovirusa.

Ovo je i prvi samit bez fizičke nazočnosti novinara. U zgradi Europskog vijeća samo je nekoliko kamermana i fotoreportera, a čelnici daju uobičajene izjave pred sam početak samita u kamere koje je moguće pratiti uživo.

Plenković je dodao kako se nada će svi čelnici zemalja članica "pokazati visok stupanj političke zrelosti kako bismo poslali ključnu poruku svim našim građanima, svim članicama EU-a, a s našeg aspekta osobito građanima Republike Hrvatske".
Plenković je također rekao da je Hrvatska u proteklom razdoblju završila svoje predsjedanje Vijećem EU-a, na "najneobičniji način, spriječena višom silom da održi niz sastanaka, ovdje u Bruxellesu, Strasbourgu, Luxembourgu, a najviše u Hrvatskoj".
Podloga za raspravu na samitu je prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

On je u tom dokumentu, tzv. pregovaračkoj kutiji, predložio Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine u iznosu od 1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od prijedloga Komisije, ali je zadržao prijedlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija. Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura - 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Hrvatska iz paketa koji se sastoji od VFO-a i plana za oporavak od posljedica koronakrize očekuje dvostruko veći iznos europskih sredstava nego što je imala u proteklih sedam godina, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

"Za Hrvatsku je važno da ukupan iznos koji će biti na raspolaganju bude otprilike dvostruko veći nego što je bio u prvih sedam godina našeg članstva u Uniji, kada se zbroje i jedna i druga košara, VFO i instrument EU-a sljedeće generacije", rekao je Plenković. (Hina)