Dogovor čelnika EU-a o planu oporavaka i sedmogodišnjem proračunu dobar je kompromis i Hrvatska može biti iznimno zadovoljna jer će s preko 22 milijarde eura imati sjajnu polugu za provedbu reformi i gospodarski oporavak, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Mislim da svi, kao šefovi država ili vlada možemo iskazati zadovoljstvo da je došlo do kompromisa, koji je jako dobar, zato što su svi nešto dobili, a najviše će dobiti proces gospodarskog oporavka u državama članicama", izjavio je Plenković, nakon završetka maratonskog samita, koji je trajao pet dana.

Hrvatska će iz novoga Višegodišnjeg finanancijskog okvira (VFO) imati nešto više od 12,6 milijardi eura i iz novog instrumenta EU sljedeće generacije (NGEU) 9,4 milijarde eura. Od tih 9,4 milijarde, nešto više od 5,9 milijardi su bespovratna sredstva, a 2,350 milijardi su zajmovi.

"Ovo je postignuće bez presedana. Dobili smo više nego dvostruko sredstava nego u prvih sedam godina članstva", rekao je Plenković. Nacionalna omotnica koju je Hrvatska imala u VFO-u za 2014-2020. iznosi 10,7 milijardi eura.

Plenković je istaknuo da je unutar nacionalne omotnice uspio izlobirati dodatnih 400 milijuna eura pozivajući se na argument da je Hrvatska jedina članica, koja je koristila samo jedan VFO i još 100 milijuna za ruralni razvoj.

(Hina)