Zbog neisplate dviju plaća dvadesetak radnika B.T.HULL- a, koji posluje u sklopu grupe Brodotrogir, u petak je prosvjedovalo pred brodogradilištem tražeći svoje plaće, nakon čega im je uprava ponudila da rade za Brodotrogir Cruise. Brodotrogir je, podsjetimo, u vlasništvu Kermas grupe Danka Končara.

Radnici okupljeni pred škverom rekli su novinarima kako traže da počnu raditi ili, ako nema posla, da se proglasi stečaj poduzeća, pa da dobiju otpremnine i sve što ih zakonski ide.

Njihova agonija već dugo traje, kažu, ne mogu prehraniti svoje obitelji, nemaju od čega plaćati račune, brojni od njih su u kreditima i ne znaju kako dalje.

Nakon završetka dvosatnog prosvjeda predstavnici radnika razgovarali su s upravom Brodotrogira, a nakon sastanka direktor Brodotrogira Mateo Tramontana rekao je da radnicima nisu isplaćene zadnje dvije plaće, danas im je Agencija za zaštitu radničkih potraživanja isplatila naknadu za lipanj, dok će im za tjedan dana biti isplaćen i iznos za srpanj.

"Danas smo pozvali 54 radnika da dođu na posao u Brodotrogir Cruise, gdje će raditi kao ustupljeni radnici s obzirom da u B.T. HULL- u nema posla. Tamo će direktno primiti plaće i raditi u škveru. Tijekom dana ćemo pripremiti dokumentaciju i sve što je potrebno kako bi se to u ponedjeljak potpisalo", kazao je Tramontana.

Radnici nemaju kolektivni ugovor jer je raskinut na razini Brodotrogira

Upitan što će biti s preostalim radnicima iz B.T.HULL- a odgovorio je kako je njih troje ili četvero već ranije dobilo otkaz jer se doznalo da rade u Njemačkoj, a nisu se nikome javili, dok je 17 preostalih radnika u postupku zbrinjavanja.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Siniša Kosić upozorio je da radnici samostalnog poslovnog subjekta B.T.HULL- a nemaju kolektivni ugovor jer je raskinut na razini Brodotrogira i da su im plaće bitno smanjene, pa će u slučaju stečaja imati manja potraživanja.

Sindikat je tražio da radnici barem dobiju minimalne plaće u iznosu od 3250 kuna od Agencije za zaštitu radničkih potraživanja, a prvi iznos će im biti isplaćen već danas, potvrdio je.

"Ljudima treba dati ono što si im dužan i ako nema posla to treba jasno reći, a ne da su oni formalno u radnom odnosu. Ako se ne može poslovati neka se proglasi stečaj i radnicima daju otpremnine", kazao je Kosić dodavši da se radi o 80-tak radnika.

Joško Franić (SMH) upozorio je da su radnici tri mjeseca dobivali plaće kao potporu od države radi koronavirusa, a sada su dobili tri minimalca, pa im tako poslodavac nije davao plaću.

"S obzirom da se radi o poduzeću koje je osnovano s 20.000 kuna, pitanje je što će biti sa stečajnom masom i kako će se naplatiti. Osim toga, smanjivanjem plaća smanjuje im se prosjek za odlazak u mirovinu, bolovanje i otpremnine", kaže Franić.

(Hina/iPress)