Agencija Moody's povećala je ocjenu dugoročnog kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede d.d. na Ba1 sa Ba2, uz stabilne izglede kretanja ocjene rejtinga, te samostalnu ocjenu rejtinga HEP-a na razinu ba1.

U izvješću agencije navodi se da povećanje odražava očekivanja da će HEP zadržati snažan financijski profil, nastavno na ostvarene solidne rezultate u posljednjih nekoliko godina te da će zadržati snažne kreditne pokazatelje u sljedećim godinama.

Prema Moody'su, povećanje samostalne ocjene rejtinga podržano je vertikalno integriranom pozicijom HEP-a na hrvatskom tržištu električne energije na kojem ima udjel u prodaji od oko 90 posto, proizvodnim miksom s visokim udjelom jeftinije i s manjim udjelom CO2 proizvodnje električne energije iz hidroelektrana i nuklearne elektrane, te snažnim doprinosom manje rizičnih reguliranih djelatnosti distribucije i prijenosa električne energije, koje ukupno čine oko polovine EBITDA-e.

"Drago nam je što su prepoznati naši kontinuirani napori na poboljšanju upravljanja rizicima i ukupnim financijskim položajem. Nastavkom uspješne realizacije započetih projekata, kao i ukupnih investicijskih planova u idućem razdoblju, potvrdit ćemo ulogu nositelja energetske tranzicije i time pružiti potporu Vladi Republike Hrvatske u stvaranju uvjeta za što brži ponovni rast hrvatskog gospodarstva", izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. (iPress)