Iako se na Jadranu traži krevet više, po prijavama je svaki deveti i dalje prazan, piše u četvrtak Jutarnji list, ističući kako raste udio sive zone u turizmu.

Prema podacima koje su dnevniku dostavili iz HTZ-a, od ukupno 583.301 kreveta, koliko ih je na području Jadranske Hrvatske registrirano u privatnom smještaju niti jedno noćenje tijekom špice sezone nije zabilježilo njih 63.321 u sklopu 33.906 objekata, što čini udio od čak 10.8 posto ukupnog privatnog smještaja.

Tome potom treba pribrojiti još 4602 kreveta koji su sve skupa zabilježili do maksimalno deset noćenja, čime se udio privatnog smještaja praktično bez prometa u sezoni penje gotovo na 12 posto. Primjera radi, udio kreveta koji promet u istom periodu nije bilježio u rekordnoj 2019. iznosio je osam posto.

Brojke su prilično iznenađujuće, posebno kad se u obzir uzme činjenica da se u srpnju i kolovozu odradi većina domaće turističke sezone te da su ova dva mjeseca, posebno u pandemijskim okvirima, zapravo jedini u kojima je na krevetima moguće ostvariti značajnije turističke promete.

Ipak, u razgovoru s direktorom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joškom Stellom dnevnik doznaje kako je zajednica upoznata sa stanjem na terenu te kako su svjesni da određeni broj privatnih iznajmljivača, iako su registrirani, doista ne prijavljuje svoje goste.

"Istina, ove godine tu pojavu najviše primjećujemo na području otoka gdje nam šefovi lokalnih turističkih zajednica prijavljuju kako se stanje na terenu vidno razlikuje od onog u statistici. To su mala mjesta i tamo je lako znati tko prijavljuje, a tko ne prijavljuje goste, no problem je što turističke zajednice na ovo ne mogu utjecati. Cijela stvar, naime, u domeni je Državnog inspektorata odnosno Turističke inspekcije, a turističkih je inspektora malo i jednostavno ne stignu obići sav teren", kaže Stella.

Pojašnjava kako nisu baš najjasniji razlozi registriranih iznajmljivača za ne prijavu gostiju jer oni time, barem kad su u pitanju paušalci, ne ostvaruju financijsku korist, donosi Jutarnji list. (Hina)