Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, temeljem Vladine odluke, nastavlja sa sufinanciranjem energetske obnove obiteljskih kuća za što je osigurano 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a Javni poziv planira objaviti sredinom rujna.

Nakon što je Vlada RH donijela Odluku o produžetku Programa energetske obnove obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira sredinom rujna objaviti novi Javni poziv, priopćeno je u četvrtak iz Fonda.

"Interes za ovaj program i dalje je značajan. Ove smo godine zato uspjeli osigurati čak 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je za 100 milijuna kuna više nego prošle godine", kaže direktor Fonda Siniša Kukić.

Ističe kako su u Fondu također osigurali i dodatnih 100 milijuna kuna za obiteljske kuće koje su, nažalost, oštećene u potresima te za takve objekte planiraju koncem listopada objaviti zaseban javni poziv.

Energetska obnova kuća sufinancira se do 60 posto bespovratnih sredstava

Fond je prošle godine sufinanciranje obnove odobrio za 3100 obiteljskih kuća, a razlika u odnosu na dosadašnju provedbu programa jest što će se u okviru istog poziva sufinancirati i cjelovita energetska obnova, kao i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući mikrosolare.

"Cilj svih sufinanciranih mjera je smanjiti količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, povećati korištenje obnovljivih izvora energije te u konačnici građanima poboljšati kvalitetu života i smanjiti troškove", ističu u Fondu.

Energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava i dalje će se sufinancirati s do 60 posto bespovratnih sredstava i podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice, poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije.

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji.

Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda koje ne trebaju mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Kao i dosad, na javni poziv Fonda moći će se prijaviti građani čije kuće imaju do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju.

Maksimalni iznosi sufinanciranja bit će određeni za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Ovisno o tome za koje se mjere građani odluče, bit će potrebno zadovoljiti različite uvjete sufinanciranja i pripremiti odgovarajuću dokumentaciju, za što će im, kako kažu u Fondu, na raspolaganju biti mjesec dana od objave Poziva. Osnovni uvjet je uredno (su)vlasništvo i prebivalište na adresi kuće. Za pomoć tijekom prijave građani mogu potražiti i stručnu podršku, koju će Fond sufinancirati s do 500 kuna.

 

Digitalne prijave za sufinanciranje

Prijave za sufinanciranje i ove će godine biti digitalne, uz funkcionalno unaprjeđenu aplikaciju za prijavu.

Direktor Fonda Kukić kaže da su u Fondu proveli razne analize i održali okrugli stol sa stručnjacima raznih profila, kako bi optimizirali način prijave, a zaključak je struke kako je digitalna prijava i dalje najbolji način za provedbu takve vrste poziva.

U Fondu vjeruju da će korisnici biti zadovoljni novim funkcionalnostima aplikacije, a očekuju da će se olakšati i sam proces zaprimanja i obrade prijava. Kako bi građanima što bolje približili uvjete javnog poziva i odgovorili na sva pitanja, Kukić kaže da će se u suradnji s jedinicama regionalne i lokalne samouprave širom Hrvatske organizirati informativne radionice.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije bit će online, a prezentacije i materijali na mrežnoj stranici Fonda.

Nakon što objavi javni poziv Fond će također na svojim mrežnim stranicama istaknuti kontakt telefone i e-mailove na koje građani mogu postavljati upite vezane za energetsku obnovu kuća.

U Fondu kažu kako žele osigurati kontinuitet u provedbi programa energetske obnove obiteljskih kuća, a s obzirom da nastavak sufinanciranja predviđa i Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan, ali i klimatska politika EU, građani poticaje mogu očekivati i u godinama koje dolaze.

(Hina)