Važan dio projekta nadogradnje Inine Rafinerije nafte Rijeka završen je postavljanjem ključne opreme novog postrojenja za obradu teških ostataka, pa je gotovost tog projekta sada 60 posto, izgrađenost planiranih objekata i postrojenja 36 posto, a dovršetak radova očekuje se u 2024., priopćeno je u utorak iz Ine.

Iz Ine naglašavaju da je projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka u Urinju najveći i najvrjedniji industrijski projekt u Hrvatskoj.

Ulaganje će povećati konkurentnost rafinerije na mediteranskom tržištu i pridonijeti većoj sigurnosti opskrbe domaćeg i ostalih okolnih tržišta na kojima Ina posluje, osobito kad je riječ o opskrbi dizelskim gorivima.

Uz novo postrojenje za obradu teških ostataka, investicija obuhvaća rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost rafinerije.

Tijekom srpnja i kolovoza su u sklopu postrojenja za obradu teških ostataka uspješno postavljeni najveći dijelovi opreme budućeg postrojenja.

Sredinom srpnja na svoju poziciju je podignut 51-metarski frakcionator, a ubrzo zatim su unutar čelične strukture postavljene dvije koksne komore zapremnine 900 prostornih metara, svaka teška 330 tona.

Čelična konstrukcija pokretne trake, visoka 120 metara, montirana je u sredini kolovoza. Ona čini važan dio transportnog sustava koksa, od postrojenja do luke.

Oprema je podignuta uz pomoć 1600-tonske dizalice, čiji su dijelovi u rafineriju dopremljeni na više od 100 šlepera, a sastavljanje je trajalo tri tjedna.

Nakon instalacije opreme, pristupit će se demontaži dizalice te će početi radovi na izgradnji preostalog dijela novog centralnog postrojenja i sustava pokretne trake za otpremu koksa prema skladišnom silosu i luci.

Iz ine još ističu da intenzivno traju radovi na izgradnji luke, za koju je ugrađeno 60 od 66 pilota, i silosa za skladištenje te da je svaki dan u sklopu tog projekta u rafineriji angažirano više od 650 radnika.

Operativni direktor Rafinerija i marketinga u Ini Goran Pleše rekao je da se, unatoč neizvjesnostima i izazovima na globalnom tržištu i teškoćama koje je prouzročila pojava koronavirusa radovi na projektu nastavljaju bez zastoja.

"Istodobno se odvijaju i proizvodnja naftnih derivata u postojećim postrojenjima, što je važno zbog sigurnosti opskrbe, i radovi na novim objektima i pogonima," rekao je.

Inače, projekt izgradnje Inina postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka s pratećim objektima i postrojenjima vrijedan je oko četiri milijarde kuna, a dio je strateškog programa INA R&M Novi smjer 2023. (Hina)