Europska komisija je u petak odobrila hrvatski program državnih potpora tvrtkama pogođenim ruskom invazijom na Ukrajinu u iznosu od 437 milijuna eura.

Program potpore obuhvaća izravna bespovratna sredstva koja pokrivaju jamstvene premije i jamstva koja pokrivaju dio novih zajmova.

Svrha programa je ukloniti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju tvrtke u Hrvatskoj zbog ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenim u privremenom okviru za krizne situacije.

Konkretno, kod izravnih bespovratnih sredstava kojima se pokrivaju jamstvene premije, potpora ne premašuje 62.000 eura po poduzeću iz sektora poljoprivrede, ne premašuje 75.000 eura po poduzeću iz sektora ribarstva i akvakulture te ne premašuje 500.000 eura po poduzeću u drugim sektorima.

Kod jamstava za zajmove, država može jamčiti do 80 posto glavnice zajma s dospijećem od najviše osam godina i jamstvenim premijama u skladu s minimalnim razinama utvrđenim u privremenom okviru za krizne situacije. Za obje ove podmjere potpora će se dodijeliti najkasnije 31. prosinca 2022.

Komisija je zaključila da je program nužan, primjeren i proporcionalan za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice Unije, u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije te sa spomenutim privremenim okvirom za krizne situacije. (Hina)