U Brutiji, na mjestu i na dan pogibije hrabrih heroina Marije Medica i Line Zacchigna, 76 godina nakon gubitka njihovih mladih života, u strogom režimu mjera sprječavanja širenja korona virusa,  odana je počast mladim djevojkama koje su dale svoje živote za našu slobodu.

Obilježavanju, koje već tradicionalno organiziraju Udruga antifašističkih boraca Bujštine, OŠ Marije i Line Umag, TOŠ 'Galileo Galilei' Umag te Grad Umag, prisustvovao je isključivo gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, kao predstavnik svih organizatora, rodbine, prijatelja, vijećnika i građana Umaga.

Obilježavanju, koje već tradicionalno organiziraju Udruga antifašističkih boraca Bujštine, OŠ Marije i Line Umag, TOŠ „Galileo Galilei“ Umag te Grad Umag, prisustvovao je isključivo gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, kao predstavnik svih organizatora, rodbine, prijatelja, vijećnika i građana Umaga. Pritom su simbolično zapaljene svijeće na mjestu gdje se 28. ožujka 1944. godine dogodio neopisiv zločin, zločin koji je ukrao dva života, mladost i nadu u bolji život. Simbolično su zapaljene svijeće na mjestu gdje se 28. ožujka 1944. godine dogodio neopisiv zločin, zločin koji je ukrao dva života, mladost i nadu u bolji život.

„Naše Marija i Lina su položile svoje živote za antifašističke ideale i vrijednosti koje su nam i u ovim kriznim trenucima najpotrebniji. Zajedništvo, solidarnost, humanost, razumijevanje, biti čovjek, biti različit-a ostati isti, živjeti u okruženju koje te prihvaća i razumije, živjeti u okruženju podrške i promjena koje nam daju iste mogućnosti i nadu da našim radom možemo izgraditi bolje sutra. To su slobode i prava čovjeka koje trebamo njegovati mi u Umagu, u Istri i Hrvatskoj jer za njih nema alternative“, izjavio je gradonačelnik.

U okviru komemoracije i ove je godine održan tradicionalni literarni natječaj za učenike umaških osnovnih škola u organizaciji UAB-a Bujštine. Stručni žiri će odabrati najbolje radove te će isti biti nagrađeni u trenutku kada nastava bude ponovno krenula, a pandemija korona virusa samo ružna uspomena, poručili su iz Grada Umaga.

(iPress)