Na danas održanoj elektroničkoj 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule Klub vijećnika SDP –HSU predložio je, uz mjere koje su bile na Dnevnom redu sjednice, još niz konkretnih mjera, a sve s ciljem kako bi se građanima i gospodarstvenicima olakšala situacija prouzročena pandemijom COVID-19.

Odgovarajući na naše prijedloge o besplatnim udžbenicima i manjom cijenom vrtića, Gradonačelnik Miletić je kazao da se višak u proračunu stavlja sa strane za teška vremena. Sad je vrijeme da to i dokaže. Svi ćemo se složiti da je danas više nego ikad teško vrijeme, kako za poslovanje, tako i za svakodnevni život. Svaka pomoć je dobrodošla, zato smo predložene mjere i podržali, ali Pula može i mora bolje. Acta non verba!

Predlažemo:

  1. 1. Odgoda plaćanja za 3 mjeseca (+3 mjeseca u slučaju potrebe) Umirovljenici, građani u samoizolaciji te radnici koji su ostali bez posla i trgovačka društvaobrtnici koji su privremeno prestali s radom – odgoda plaćanja računa - komunalna naknada, naknada za uređenje voda i računi komunalnih poduzeća.
  2. 2. Ne obračunavati zatezne kamate na zakašnjela plaćanja.
  3. 3. Obustava ovrhe za porezna davanja za vrijeme izvanrednog stanja, odnosno povlačenje ovrha za prisilnu naplatu poreznih davanja koju su aktivirane nakon 1.3.2020.godine
  4. 4. Oslobađanje plaćanje poreza na potrošnju za razdoblje dok ugostitelji ne rade
  5. 5. Oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina
  6. 6. Oslobađanje plaćanja zakupa poslovnih prostora za razdoblje dok gospodarstvenici ne rade.
  7. 7. Oslobađanje plaćanja koncesijskih naknada (i koncesija u dogovoru s Državom) za razdoblje dok gospodarstvenici ne rade.
  8. 8. Ukidanje prireza porezu na dohodak na 3 mjeseca, a kasnije i smanjenje prireza porezu na dohodak na 7,5% sa sadašnje stope od 12%
  9. 9. Beskamatno plaćanje svih obroka komunalnog doprinosa, a ne samo 6.
  10. 10. Iznajmljivači – revidirati visinu paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače u turizmu po krevetu (od 150-1500 kn) te revidirati visinu turističke pristojbe (paušal) – ex. boravišna pristojba (odluka Županijske skupštine na prijedlog JLS) (od 350 do 1500 kn)
  11. 11. Obustaviti sve postupke javne nabave koje nisu nužno potrebni i koji su odgodivi.
  12. 12. Pulapromet – oslobađanje plaćanja mjesečnih pokaznih karta od strane gospodarstvenika za vrijeme dok radnik ne radi.
  13. 13. Castrum – oslobađanje od plaćanja pričuve za gospodarstvenike koji ne rade
  14. 14. Pula Herculanea – ne plaćanje paušala za odvoz smeća za gospodarstvenike koji ne rade (količinski neće ni plaćati jer ne rade pa ne stvaraju smeće)
  15. 15. Tržnica – oslobađanje plaćanje najma štanda na otvorenom za poljoprivrednike koji nisu u mogućnosti prodavati svoju proizvode
  1. 16. Vodovod – oslobađanje plaćanja fiksnog djela osnovne cijene usluge za gospodarstvenike koji ne rade.
  2. 17. Pragrande – oslobađanje plaćanja fiksnog djela osnovne cijene skupljanja otpadnih voda i pročišćavanja otpadnih voda za gospodarstvenike koji ne rade.

U Gradsko vijeće se vratio i vijećnik Danijel Ferić koji je naglasio kako je Gradonačelnik Miletić danas komentirao Vladine mjere, sljedećim riječima: VRIJEME JE ZA TEŠKU ARTILJERIJU, A NE ZA MREŽICE ZA KOMARCE. Ferić je naglasio kako Miletić upravo tu strategiju mora primijeniti na primjeru grada Pule, a ne samo kritizirati druge.

Ferić je komentirao i način održavanja sjednica te predložene mjere:

„153 saborska zastupnika mogu imati svakodnevne rasprave u zgradi INA-e, ali 25 gradskih vijećnika ne može raspravljati o gospodarskim mjerama.  Može li se sjednica GV održati u palači bez prisustva direktora i ravnatelja pa da se osigura međusobna udaljenost vijećnika od 2 metara? Na taj način bi se osigurala rasprava. Ako ne u vijećnici u nekoj drugoj dvorani? Zašto npr. Buzet i Labin mogu održavati telekonferencijske sjednice, a Pula to nije u stanju premda izdvaja ne male novce za članstvo u Udruzi gradova https://www.udruga-gradova.hr/novetelekonferencijske-sjednice/  Zašto demokracija na (ne)dijelu. Perche?

Materijali su poslani suprotno odredbi čl. 62., st. 3. Poslovnika koji kaže da se materijali trebaju poslati vijećnicima 8 dana prije održavanja sjednice GV. Bi li se desilo nešto krucijalno da se sjednica zakazala u skladu s rokovima iz Poslovnika? Zbog toga je vijećnicima onemogućena dostava amandmana (čl. 46, st 3. Poslovnika) u propisanim rokovima. Dostavljen je obrazac za glasanje, ali u stvarnosti je onemogućena rasprava po bilo kojoj točki, uključujući i podnošenje amandmana i dopuna dnevnog reda.

U čije su ime mjere usuglašene? Je li nas gospodin gradonačelnik pitao za ikakvo mišljenje?

Mogu li Grad Pula s proračunom od 553 milijuna kuna i 35 milijuna kuna prenesenog viška i Grad Buzet s proračunom od 42 milijuna kuna i 0 kuna prenesenog viška imati jednaki fiskalni kapacitet i jednake mogućnosti?  Neovisno o tome sve točke ćemo podržati, uključujući i naš prijedlog, međutim ovaj Grad treba i može više učiniti za svoje građane i gospodarstvenike. Grad nije kriv što gospodarstvenici ne mogu obavljati djelatnost ili ju obavljaju s poteškoćama, ali niti poduzetnici nisu krivi što ne mogu raditi. Na ove mjere gledamo kao na nulte, početne mjere za koje očekujemo da se trebaju proširiti u što kraćem roku. Gradonačelniče, vrijeme je za tešku artiljeriju koju zazivate od drugih, a ne za mrežice za komarce koju nudite Puležanima.“

Klub vijećnika SDP-HSU u Gradskom vijeću Grada Pule: Sanja Radolović, Danijel Ferić, Siniša Gordić, Igor Belas, Radenko Ognjenović, Roberto Fabris, Mauricio Licul