Još je jedna osoba pozitivna na koronavirus (COVID-19 od ispitanih 85 uzoraka brisa, priopćenje je istarskog Stožera civilne zaštite, a radi se o osobi iz samoizolacije, koja je došla zrakoplovom iz Frankfurta u Zagreb, također dana 2. svibnja 2020.

Na ispitivanju je trenutno 19 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Nakon što 23 dana nije bilo niti jedne oboljele osobe, Istra već drugi dan zaredom bilježi novi slučaj zaraze koronavirusom.

I jučer evidentirani slučaj zaraze koronavirusom također je bio putnik u istom zrakoplovu, a koji je u Istru preko Frankfurta i Zagreba doputovao iz Španjolske.

U zrakoplovu su kasnije evidentirani putnici s pozitivnim nalazom na infekciju virusom SARS-CoV-2.

- U Istru, u Rovinj je stigao Španjolac koji je oženjen Hrvaticom, Hrvatska je i njegova domovina te se vratio kući. Sva je sreća što je to bilo u razdoblju kada je još vrijedila obavezna mjera samoizolacije. Problem je nama što smo mi sedam dana nakon leta dobili informaciju da je iz naše županije osam osoba bilo na letu gdje su bili pozitivni ljudi. Naša epidemiološka služba preko vikenda žurno je odradila i stvar stavila pod kontrolu, rekao je Kozlevac. 

Riječ je o dva leta s kojih je stiglo 10 putnika i svi su u samoizolaciji. 

- Od prije tri dana nema više obvezne mjere samoizolacije kod takvog dolaska. Svi stranci koji dolaze u Hrvatsku dobiju samo letak kako se moraju ponašati. Nema više provjere, nema više samoizolacije. Jedina mjera kontrole je samodisciplina i samoodgovornost stranaca koji imaju pravo doći i naših državljana i tu očekujem probleme jer može vrlo lako doći do ulaska koronavirusa i to može stvarati probleme sustavu - rekao je Dino Kozlevac.

- No sustav je spreman, mi ćemo se boriti, bit ćemo u suživotu s virusom. Ljudi su jedva čekali da se počne koliko-toliko normalno živjeti. Opasnosti i ugroženost će naši sustavi morati rješavati. Morat će se jako voditi računa jer su nam sustavi napregnuti i vrlo lako se može dogoditi da nam kod masovne eskalacije sustav zdravstva bude u problemu, dodao je.

Od početka panedemije koronavirusa to je 89 oboljela osoba u Istarskoj županiji.

(iPress/H)