Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske jutros, 30. svibnja 2020. godine, na umaškom groblju te spomen obilježju posvećenom hrvatskim braniteljima, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen svim poginulim, preminulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata.

Vijence je položila delegacija Grada Umaga na čelu s umaškim gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom i njegovim zamjenicima, predsjednik Gradskog vijeća Jurica Šiljeg, vijećnicima, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i udruga antifašističkih boraca Bujštine te brojni građani.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine., što je predstavljao prvi korak ka povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. 

„U ovom svečanom trenutku prisjetimo se 30. svibnja 1990. godine, dana kada je konstituiran prvi demokratski izabrani i višestranački Sabor. Prigoda je to da se iskreno zahvalimo svim ljudima koji su doprinijeli u stvaranju naše domovine. Stoga, dozvolite da riječi poštovanja i zahvale posebno uputim svim braniteljima koji su položili svoje živote i tako utkali dio sebe u našu slobodu i domovinu“ izjavio je gradonačelnik Bassanese u svom obraćanju te svima čestitao Dan državnosti Republike Hrvatske.

(iPress)