Supetarci su misom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća sinoć proslavili blagdan svojih zaštitnika svetih Petra i Pavla i 27. rođendan. Više puta je načelnik Mario Bratulić naglasio kako su zalaganjem svih žitelja i vodstva Općine pozicionirali Sveti Petar u Šumi na europsku gastro kartu te kako će, uz brojne projekte koji su pokrenuti, zasigurno njihovo malo mjesto u prekrasnoj središnjoj Istri biti jedno od najugodnijih za kvalitetan život, ostanak i napredak svih mještana.   

Sveti Petar u Šumi jedina je općina na političkoj karti Istre u kojoj već godinama izbore osvaja HDZ i Mario Bratulić koji kao načelnik vodi općinu od 1997. 

- Jedna od najmanjih općina u Istri, sa 27 sela i zaseoka, već stoljećima, piše istarsku povijest vezanu uz Pavlinski samostan i austrijski kulturni krug, a sa Sajmom klobasica i Prvom hrvatskom kućom kobasica čuva istarsku tradiciju  gastronomiju. Prva faza Kuće od kobasica dovršava se ovih dana, a ukoliko budu protuepidemijske mjere dozvoljavale u kolovozu spremamo i prvi Ljetni sajam klobasica, najavio je Bratulić zahvalivši Ministarstvu regionalnog razvoja na potpori i županijskom pročelniku za poljoprivredu Eciu Pincanu

Postajemo uistinu posebna destinacija sa sve više proizvođača suhomesnatih proizvoda, naglasio je Bratulić. 

Jučer su u Svetom Petru u Šumi započeli i radovi na cesti do Kanfanara, za što je Bratulić posebno zahvalio Županijskoj upravi za ceste, ministru prometa Olegu Butkoviću i saborskom zastupniku Antonu Klimanu na neprekidnoj pomoći u realizaciji infrastrukturnih projekata. Butković i Kliman doprinijeli su i realizaciji nedavno u promet puštenog velikog kružnog toka, naglasio je Bratulić.   

Uz ulaganje u vrtić, školu i produženi boravak, čitaonicu, sportaše i udruge uređuje se i poslovna zona (u kojoj očekujemo i izgradnju solarne elektrane) a nastavljamo radove i na Sportskom centru. Od rujna ćemo na 11 punktova u Općini imati i besplatni internet, rekao je Bratulić naglasivši kako je u tijeku i izrada Strategije razvoja koja će uvelike definirati budućnost Svetog petra u Šumi ali i omogućiti povlačenje više novca iz EU fondova, rekao je načelnik.

Kliman: Ukoliko dobijem još jedan mandat borit ću se za sve općine i gradove u Istri   

Saborski zastupnik i treći na listi HDZ-a u 8. izbornoj jedinici na skorim parlamentarnim izborima Anton Kliman zahvalio je Supetarcima na toplom prijemu rekavši kako je gušt pomagati načelniku Bratuliću i mještanima u njihovim projektima te da su se uspjeli izboriti uistinu za nekoliko kapitalnih i važnih. - Pravo je zadovoljstvo jer ljudi ostaju ovdje i rade i razvijaju se i dalje. Vjerujem kako ću moći tome doprinijeti i u budućnosti te kako ćete ubrzo dovšiti svoju Kuću od klobasica. Uvjeren sam da svaka općina i svaki grad u Istri imaju svoj smisao i svoje opravdanje. Ukoliko dobijem još jedan mandat uvjeravam vas da ću se boriti za sve općine i gradove, a opstanak Istarske županije je neupitan, to vam mogu jamčiti, rekao je Kliman.

Uz veliki broj predstavnika Županije i općina Istre, Tinjana, Kanfanara, Žminja, Lanišća i vijećnike uručene su nagrade i zahvalnice, a proglašena je i najljepša okućnica Hiacinte Macuka. Uz Kamen Pazin, Biserku Griparić, Jasminku Benazić nagradu su dobili i predstavnici Pršutarne Jelenić na čemu je Paolo Jelenić zahvalio ponajprije ustrajnosti pokojne majke koja je njega i brata usmjerila na pravi put: Bila bi ponosna da vidi da smo išli dalje..., rekao je Jelenić. 

Sve prisutne pozdravio je i predsjednik Općinskog vijeća Neven Turčinović

Svečana sjednica održana je uz glazbu istarskog kantautora Bruna Krajcara, u prekrasnom ambijentu klaustra Pavlinskog samostana.  (iPress)