U motovunskoj galeriji "Pet kula", otvara se retrospektivna izložba poznatog hrvatskog karikaturista Nika Titanika, večeras u 19 sati. Arhiva Nikole Plečka, koji djeluje pod pseudonimom Nik Titanik, broji oko 10.000 objavljenih karikatura te predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji dnevno crta dvije karikature za jedne dnevne novine. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo.

Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno u svjetskim razmjerima, koji dnevno objavljuje dvije karikature pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim se radovima često dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe. Njegovo obuhvaća portretnu i geg-karikaturu, odnosno situacijsku karikaturu. U karikaturi svakodnevnice Nik Titanik obrađuje univerzalne društvene teme kao što su muško-ženski odnosi, seks, prijateljstvo, posao, obiteljski odnosi, a dotiče se i pitanja kulture, umjetnosti i ekologije.

Izložba obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80-tih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara, a ostaje otvorena do 31. srpnja.

(iPress)