Zbog specifičnih okolnosti i protuepidemijskih mjera koje su na snazi, umjesto tradicionalnog komemorativnog skupa posljednje nedjelje u srpnju, 77. obljetnica odlaska u partizane s Rušnjaka obilježena je danas skromno, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na spomenik. Na obilježavanju je, uz članove obitelji boraca, predstavnike Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreča i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč, sudjelovao i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i potpredsjednica Gradskog vijeća Gordana Šušljik.

Podsjetimo, s brežuljka Rušnjak u blizini sela Rakovci kraj Baderne 29. srpnja 1943. godine krenula je prva veća organizirana skupina dragovoljaca, antifašista i rodoljuba iz ovog dijela Istre u Liku i Gorski Kotar, u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje Hrvatskoj. Bila je to grupa od 69 ljudi i to iz Rakovci, Jurcani, Štifanići, Seline, Krunčići, Medaki, Rovinjskog Sela, Rapavela, Katuna, Baderne, Majkusi, Šušnjići, Smolici i drugih zaselaka.

– Predvodio ih je Joakim Rakovac, podržao i Jože Šuran, a njihov odlazak i borba omogućili su nam da živimo na ovom području u miru i blagostanju. Uspomenu na to moramo očuvati i prenositi dalje, budućim generacijama, rekao je Arduino Matošević, predsjednik UAB-a Poreč.

(iPress)