Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, 4. kolovoza 2020. godine gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te njegovi zamjenici Floriana Bassanese Radin, Mauro Jurman te Ivan Belušić, pročelnik ureda Grada Slaviša Šmalc, vijećnici, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata te ostali građani, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na umaškom gradskom groblju, odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

„U ovakvim trenucima, kada obilježavamo jedan od najvažnijih dana naše moderne povijesti, slavimo zajedništvo i zahvalnost. Vrijeme je ovo prisjećanja na dane borbe za neovisnost i demokraciju, prisjećanja na žrtve, na odricanja i na ustrajnost u borbi za slobodu. Upravo ta sloboda, poštenje, pravednost, socijalna osjetljivost i svakodnevno zalaganje za bolje sutra svih nas temeljne su ljudske sastavnice domoljublja koje moramo čuvati, njegovati i prenašati budućim generacijama, jer ljubav prema domovini se očituje u osjećaju pripadnosti zajednici i našem doprinosu kvaliteti života u kojoj živimo. Svima koji su dali sve svoje za Hrvatsku, svima koji su nam uspostavili temelje za slobodu, a danas nisu među nama, te svima koji su položili svoje živote za domovinu neka je vječna slava i spomen“ naglasio je Bassanese.

Nakon groblja, položeni su vijenci te zapaljene svijeće i kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u parku Humagum, čime je još jednom odana počast našim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima koji su svojom žrtvom omogućili da danas uživamo u miru i slobodi. Nakon položenih vijenaca, predstavnik branitelja i predsjednik „UHBDR-154.“ Mato Magdić sve je prisutne podsjetio na doba Domovinskog rata i njegove žrtve naglasivši doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju današnje samostalne domovine.

(iPress)