Općina Žminj i Turistička zajednica Općine Žminj organiziraju gostovanje izložbe Etnografskog muzeja Istre/Museo Etnografico dell´Istria: Anton Tone Božac (1933.-2014.): prikazi Istre između rukotvorstva i umjetnosti.

Izložba je prvotno otvorena 2019. u u sklopu manifestacije Dani rukotvorina u Etnografskom muzeju Istre. Nakon Pazina izložba će gostovati u Žminjskoj Kuli do 23. listopada, a posjetitelji će je moći razgledati od ponedjeljka do petka u vremenu 10:00 - 14:00 sati. Ulaz je slobodan.

Anton Božac rođen je i živo u mjestu Feštini na Žminjštini. Radni vijek proveo je radeći u rudnicima u Raši i Labinu od 1955. do 1983. godine. Njegova okupacija bilo je drvo i ljubav prema starini. Svaki slobodni trenutak ili predah od posla koristio je za rezbarenje. Život i rad, sebi bliskih ljudi koji su ga okruživali i s kojima je odrastao i živio, vjerno je prikazivao u figurama od drva. Njegovi radovi stoga su neprocjenjivi kao vizualni svjedoci tog vremena. Bilo da se radi o pečenju kruha, predenju, piljenju drva, obradi zemlje, rudarima u rudniku i drugim svakodnevnim poslovima nekadašnjeg života na selu. Svojim je radovima godinama obogaćivao mnoge sajmove i manifestacije, a dobitnik je mnogih priznanja i nagrada. Kroz svoje radove pokazao je svu ljubav prema baštini koja će uvijek ostati pretočena u drvo i kamen. Barba Tone izlagao je diljem Istre na feštama i smotrama suvenira, bez kojih su te manifestacije bile nezamislive. One predstavljaju tradicijski život Istre. Iz tog razloga posebno priznanje dodijelila mu je i Turistička zajednica Istarske županije za doprinos u promociji Istre putem izvornog istarskog suvenira.

Na izložbi će se moći vidjeti njegovi radovi iz fundusa muzeja i privatne zbirke obitelji.
Otvorenje izložbe je u utorak 29. 9. 2020. u 10:30 sati na otvorenom ispred Kule, nakon čega slijedi razgledavanje izložbe.

Sukladno epidemiološkim mjerama u prostorijama Kule posjetitelji su obavezni nositi maske za lice, izvijestili su iz Žminja. (iPress)