Grad Umag već desetak godina sustavno i kontinuirano ulaže u izgradnju gospodarske zone Ungarija, ne bi li svojim poduzetnicima omogućio najbolje uvjete za održivi razvoj poslovanja. Kako je riječ o zahtjevnim radovima, ali i velikim financijskim ulaganjima, bilo je potrebno desetak godina za dovršetak projekta, a ove smo godine konačno došli u završnu fazu izgradnje nove, velike gospodarske zone Ungarija.

Sukladno Zakonu o jedinicama lokalne samouprave, gospodarski razvoj pod ovlasti je županija. No, očekivano, Istarska županija nije pokazala namjere ni mogućnosti ulaganja u gospodarski razvoj Umaga. Istovremeno, zbog svog visokog indeksa razvijenosti, Umag nije u mogućnosti dobiti državna ili EU sredstva kao pomoć za razvoj gospodarskih zona.

Upravo je iz dvaju navedenih razloga Grad Umag samostalno krenuo s velikim ulaganjem u vlastiti gospodarski razvoj ne bi li se, godinu po godinu, stvorili preduvjeti za razvoj gospodarstva. Samo ove godine, primjerice, u gospodarsku zonu Ungarija uloženo je 15 milijuna kuna u izgradnju osnovne infrastrukture, od sustava kanalizacije, pa sve do izgradnje kompletnog oborinskog sustava te upojnih bunara čija je glavna svrha zaštititi okoliš od mogućih poplava. Nadalje, izrađena je elektronička komunalna infrastruktura te vodovod, a sve to u cijelosti o trošku Grada Umaga.

Ujedno, izgrađena je nova mreža javne rasvjete, kao i sve potrebne prometnice, a tu su i nova parkirališta, nogostupi i biciklističke staze. Ovih je dana u tijeku asfaltiranje navedenih površina, a okončanje spomenutih radova očekuje se do kraja ove kalendarske godine. Tako će naša gospodarska zona zasjati u potpuno novom i suvremenom ruhu već od iduće godine, kada budu dovršeni i ostali popratni radovi.

Nakon dovršetka svih radova, zainteresiranim gospodarstvenicima će se kroz posebni poticajni program osigurati kupnja građevinskih čestica u svrhu gospodarske izgradnje po poticajnim uvjetima, mjerama i cijenama. Intencija je da se u slučajevima ulaganja u industrijsku proizvodnju pojedinačno pristupi i oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa, kao još jednom direktnom vidu pomoći gospodarstvenicima.

Istovremeno pokrenuli smo i postupak sufinanciranja kamata na kredite za ulaganja u gospodarsku zonu Ungarija u iznosu od 1,25 % na redovnu kamatu.

Ulaganjem u izgradnju gospodarske zone Ungarija, kroz Program poticajnih mjera i cijena u prodaji zemljišta u gospodarskoj zoni Ungarija te kroz Program sufinanciranja kamata na kredite za gospodarstvenike koji ulažu u gospodarski razvoj na području gospodarske zone Ungarija, Grad Umag na najdirektniji način pomaže svim svojim zainteresiranim gospodarstvenicima te na konkretan način osigurava financijsku stabilnost i održivi razvoj gospodarstva na cijelom svom području, izvijestili su iz Ureda Grada Umaga. (iPress)