Gradski vijećnici SDP Pule u sastavu Sanja Radolović, Danijel Ferić, Igor Belas i Siniša Gordić danas su održali press konferenciju na temu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Pule te su se dotaknuli 58 projekata koje su predstavili v.d. župana F. Radin i gradonačelnik Pule, Boris Miletić.

U uvodnom obraćanju gradski vijećnik SDP-a Igor Belas upozorio je na problematiku stanovnika Šijane koji su prije godinu dana potpisivali peticiju za preseljenje METIS-a na neku primjereniju lokaciju jer se boje za svoje zdravlje i sigurnost.

Metis, unatoč obećanjima Cveka, i dalje u Šijani

- Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek prije godinu dana posjetio je stanovnike u blizini METIS-a. Uz razna pusta obećanja pala su i nezaobilazna zajednička fotografiranja kako su svi sretni i veseli što će problemi biti riješeni, ali danas godinu dana kasnije mi u SDP-u moramo tražiti dopunu dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Pule jer, naravno, ništa u međuvremenu nije riješeno – rekao je Igor Belas.

Smatramo kako je potrebno raspraviti mogućnosti preseljenja METIS-a na primjerenu novu lokaciju kako bi i METISU kao poslodavcu koji zapošljava 45 ljudi te stanovnicima Šijane bilo lakše za funkcionirati. U dopuni dnevnog reda predložili smo Zaključak kojim se obvezuje Gradska uprava Grada Pule na pronalaženje adekvatne lokacije, pogotovo jer je već i potpisivana peticija koja je uručena gradonačelniku Borisu Miletiću, a ponavljam, do dan danas nije ništa učinjeno – završio je Igor Belas.

U nastavku Danijel Ferić preuzeo je riječ te se osvrnuo na 58 projekata koje je Istarska županija predstavila na prošlotjednoj press konferenciji.

Danas ću govoriti o dva malo jača pulska prodavača magle.

Mnogo je sinonima u suvremenom Hrvatskom jeziku za prodavače magle, od šarlatana do demagoga, preko manipulatora i muljatora do onih slikovitijih, ali ja ću se zadržati na ''politikanti'' jer je najprigodnije – započeo je Ferić.

Hoće li Radin i Miletić zamijeniti mjesta?

Govorim o gradonačelniku Pule Borisu Miletiću i Fabriziu Radinu. Potonji je bio zamjenik Borisa Miletića dugi niz godina, a sada je v.d. župana. U zadnje vrijeme njih dvojica učestalo se fotografiraju zajedno da to izgleda kao da žele zamijeniti mjesta – kaže Ferić.

Iako su različite dobi, obojica su proizašla iz inkubatora Ivana Nine Jakovčića pa je stoga jasno kako su pokupili i njegove manire – rekao je Ferić.

To sve govorim jer svjedočili smo famoznoj prezentaciji 58 projekata koje su prije par dana predstavili, a ovim putem malo ću podsjetiti i na obećanja za sve one stanovnike Pule i Istre koji su radi svojih svakodnevnih životnih briga to zaboravili – rekao je Ferić.

Dakle, imali smo priliku čitati o nekoliko od 58 projekata vrijednih 2 milijarde kuna i prvo što me ''ubolo u oko'' je fiksacija lukobranima – rekao je Ferić te nastavio ''Lukobrani su me natjerali da zagrabim u povijest IDS-ovih ''uspješnica'' i obećanja.''

V.d. župana Fabrizio Radin, tadašnji zamjenik gradonačelnika 2012. godine predstavio je projekt uređenja tisuću (1000) fasada u vrijednosti od skoro 90 milijuna kuna, a do danas znamo da nije napravljeno ništa – rekao je Ferić.

A ako odemo i još malo dalje u 2011. godinu, imamo prilike vidjeti dokument ''Istra 2015 – Puna zaposlenost, trajna konkurentnost'' gdje se ni više ni manje navodi 197 projekata koji će biti realizirani tada u četiri godine, razdoblje 2011 – 2015. Ukupna vrijednost projekata preko 30 milijardi i 348 milijuna kuna i to sa čak novih 9.634 radnih mjesta – navodi Ferić.

Danas skoro na kraju 2020. godine možemo pogledati što je obećano da će se napraviti do 2015. godine. Evo samo za Pulu možemo izdvojiti pulski lukobran, parkirne garažne kuće, Sjeverna pulska luka – terminal, Pulska riva, Centar za trendove, Dom za starije i nemoćne, Brijuni rivijera itd. itd. A danas vidimo kako se opet prezentiraju isti  nerealizirani projekti kao i prije 10 godina, ponovno prodavanje magle – završio je Ferić.

Sanja Radolović na kraju obratila se okupljenima vezano za tematsku točku 28. sjednice Gradskog vijeća Pule, a to su ilegalna odlagališta otpada na području Pule.

Nije nam jasno kako je moguće da ta problematika odjednom zaslužuje biti tematska točka jer dosada su sva upozorenja iz oporbe o tom problemu, vladajući ignorirali i tvrdili kako se preuveličava. Obećavali su uvođenje sustava video nadzora na područjima gdje se učestalo odlaže glomazni otpad, postavljanje barijera i što sve ne, a na kraju dobijemo to da u promotivne svrhe ide jednokratno populističko čišćenje šumice na Valdebeku uz prigodno predizborno fotografiranje – rekla je Radolović.

Ne očekujemo previše od sjednica Gradskog vijeća jer se iste vode po uzoru na Sjevernu Koreju, ali i niti dan danas nismo dobili odgovor zašto su stanovnici Pule platili 1 milijun kuna za čišćenje područja koje je pod koncesijom gospodina Končara? Gospodin Končar je sam trebao snositi troškove čišćenja onoga što je dobio u koncesiju – zaključila je Radolović.

(iPress)