U sjedištu SDP-a Istarske županije danas je održana tiskovna konferencija Kluba SDP-HSU i nezavisne vijećnice Mirjane Galo na utvrđeni Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu.

Tiskovnoj konferenciji ispred Kluba vijećnika prisustvovale su Sanja Radolović, Ljerka Peruško i Mirjana Galo. U uvodu tiskovne konferencije Sanja Radolović je istaknula kako su njihovi amandmani fokusirani na obrazovanje, zdravstvo, socijalnu skrb i poduzetništvo, jer su to osnovni stupovi razvoja kvalitetnog društva današnjice. Podnijeli su ukupno 8 amandmana vrijednosti 9.300.000,00 kn na proračun za 2021. g., 2.000.000,00 kn na projekcije za 2022. g. i 6.000.000,00 kn na projekcije za 2023. g.

U zdravstvu se predlaže adaptacija zgrada bolnice ex uprave Mornaričke bolnice u stambene jedinice za zdravstveni kadar kako bi se barem djelomično rješio problem nedostatka smještajnih kapaciteta u iznosu od 5.000.000,00 kn. Nadalje, svima nam mora biti prioritet funkcioniranje zdravstva te je kroz županijski proračun potrebno uvesti nadstandard, odnosno još jedan tim u funkcioniranje hitne medicinske službe u Puli (s pojačanjem u turističkoj sezoni) koji će biti fizički prisutan i s jedne strane na usluzi pacijentima u ispostavi hitne u Puli, a s druge strane to će značajno pridonijeti smanjenju gužvi na hitnom bolničkom prijemu za što kroz amandman tražimo 800.000,00 kn u proračunu.

Za obrazovanje jedan amandmane se odnosi na Sveučilišnu knjižnicu u iznosu od 200.000,00 kn, odnosno izvršenje funkcija Sveučilišne knjižnice, kao dijela znanstveno-istraživačke infrastrukture Sveučilišta i pružatelja knjižničkih usluga svim žiteljima Istarske županije: znanstveno-istraživačke i općeznanstvene funkcije, kulturološke funkcije, čuvanja pisane baštine regionalnog (Zavičajna zbirka Histrica) i nacionalnog značenja.

Zatim, predlaže se početak rekonstrukcije zgrade Glazbene škole Ivana Matetića - Ronjgova Pula u iznosu od 1.000.000,00 kn, koja je i po broju učenika i nastavnika, a i po raznovrsnim programima za koje se polaznici obrazuju, jedna od najvećih glazbenih škola u Republici Hrvatskoj, stoga je nužno krenuti u obnovu zgrade u Smareglinoj ulici u centru Pule kako bi se učenicima i nastavnicima omogućili kvalitetniji uvjeti nastave. Obnova ove zgrade se već godinama obećava nastavnicima, roditeljima i mladim glazbenicima, izrađeno je nekoliko projekata obnove zgrade, međutim projekat se nije pomaknuo s „mrtve točke“.

Amandman za obrazovanje odnosi se i na prijevoz učenika srednjih škola za koji država participira u trošku prijevoza srednjoškolaca s 75 posto, međutim, Istarska županija ne želi sudjelovati ni sa simboličnih 25 posto, odnosno 1,3 milijuna kuna, koliko je posljednji put, 2014. godine, isplatila za đački prijevoz. S druge strane, iz proračuna se usmjerava u intelektualne usluge, u reprezentaciju, razne promidžbene aktivnosti. Pitanje je zbog čega se ne vodi računa o policentričnom razvoju Istre i Istri jednakih šansi za sve.

Zbog čega djeca u općinama i gradovima bez srednje škole, kojima se ne financira prijevoz, nemaju jednake uvjete za razvoj i život?

Posljednji amandman vezan za obrazovanje odnosi se na dogradnju OŠ Fažana, koja je jedna od 3 škole u Istarskoj županiji gdje se ne odvija jednosmjenska nastava. Općina Fažana je u proračunu za 2018. osigurala 200.000 kn kao kapitalnu pomoć Istarskoj županiji za izradu glavnog projekta. Projekt obnove Osnovne škole Fažana koja trenutno ne ispunjava prostorne uvjete za rad koje propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a zbog čije je realizacije Općina Fažana u lipnju 2018. g. u proračun Istarske Županije uplatila 200 tisuća kuna, još se uvijek, nakon 2 i pol godine nije realizirao. Općina Fažana je spremna sufinancirati dogradnju škole kako bi se osigurali adekvatni uvjeti, ali se predlaže da i Istarska županija kao osnivač škole osigura iznos u proračunu u projekcijama za 2022. godinu u iznosu od 2.000.000,00 kn.

Za mjesto u staračkom domu u Puli se čeka 10 godina, u Fažani treba sufinancirati izgradnju doma i dogradnju škole

Što se tiče područja socijalne skrbi nažalost za mjesto u Puli u domu za starije i nemoćne čeka se 10 godina za dvokrevetnu sobu. Na listi čekanja je preko 2.000 osoba. Analiza ključnih demografskih pokazatelja i usporedba s Istarskom županijom i Republikom Hrvatskom, o udjelu osoba starijih od 65 i više godina u ukupnom broju stanovništva, ukazuje na objektivnu potrebu za institucijskom skrbi i njegom starijih i nemoćnih osoba, tim više što je kroz naznačeni interes detektirana i potreba da istome, bude obuhvaćen i dio stanovništva s teškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti prema starosti.

Istarska županija sa 50% sufinancira izgradnju doma za starije u Labinu i Pazinu, a u projekciji za 2022. je sufinanciranje i doma u Buzetu stoga nema zapreke da se sufinancira i izgradnja doma u Fažani u projekciji županijskog proračuna za 2023. godinu u 50% iznosu. Općina Fažana će u 2022. godini osigurati 6.000.000 kn za izgradnju doma kapaciteta 50 ležajeva, a u 2021. će se izgraditi projektna dokumentacija i ishodovati dozvole.

Također, posljednje, ali ne i manje važno, u ovo doba gospodarske krize uzrokovane pandemijom COVID-19 smatramo kako nije primjereno smanjivanje mjera za razvoj gospodarstva, posebice potpora poduzetnicima te predlažemo da ostanu na razini kako su bile planirane u proračunu za 2020. godinu te tražimo dodatnih 1.000.000,00 kn za potpore poduzetnicima, odnosno za trgovačka društva, obrte, zadruge i poljoprivrednike, izvijestili su iz SDP-a. (iPress)