Nakon što je krajem prethodne, po svemu drugačije godine, ženska rukometna reprezentacija Hrvatske priredila senzaciju osvojivši brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Danskoj, dojmovi se još nisu slegli.

Činjenica da je upravo jedna od umaških rukometašica, Marijeta Vidak, dala svoj doprinos ovoj sjajnoj medalji, ponosu koji vlada Umagom nema kraja. No, uspjeh umaških sportašica ne završava ovdje. Šesnaestogodišnja igračica Odbojkaškog kluba Umag, Ema Stikić, u Umag je donijela niz zahvala i priznanja značajnim potezom na utakmici kadetskog prvenstva Hrvatske protiv Rijeke na kojoj je sportski korektno priznala kontakt s mrežom u poenu koji je značio poraz njezine ekipe, a time i kraj puta svojeg tima ka polufinalu. Posljednja i najrelevantnija nagrada stigla je od Hrvatskog olimpijskog odbora koji joj je dodijelio nagradu za fair play.

Gradonačelnik Vili Bassanese je stoga pozvao vrijedne sportašice u srijedu, 13. siječnja 2021. godine, ne bi li im uručio zahvalnice u ime Grada Umaga te im čestitao na izvanrednom uspjehu i sportskom duhu kojima svakako predstavljaju primjer našim mladim sportskim generacijama.

Marijeta Vidak u Ženski je rukometni klub Umag stigla u kolovozu prošle godine. Ova Virovitičanka iza sebe ima provedenih deset uspješnih sezona u najtrofejnijem hrvatskom klubu, koprivničkoj Podravci. Tijekom navedenog perioda sudjelovala je u osvajanju trofeja, prvenstava i kupova Hrvatske. Marijeta je već kao 8-godišnjakinja zakoračila u svijet rukometa. Prolazila je kroz sve uzrasne skupine, gdje je uvijek bila među istaknutijima, a slijedom toga završila u hrvatskoj reprezentaciji. Marijeta je dokazala da je profesionalna sportašica duhom i tijelom čak i u najtežem trenutku svoje karijere, kad je doživjela puknuće križnih ligamenata. No, slijedio je povratak doma, operativni zahvat i rehabilitacija, a potom i ponovni povratak na parket, u reprezentaciju, ali i dolazak među umaške „lavice“.

Bronca koju je Marijeta s reprezentacijom na EP-u osvojila prva je medalja za hrvatski ženski rukomet na velikim natjecanjima i sasvim sigurno jedna od najvećih uspjeha u povijesti europskih prvenstava. Činjenica da je Marijeta sudjelovala u tom povijesnom uspjehu hrvatskog rukometa, dodatni je poticaj u daljnjim ciljevima i ostvarenjima samom umaškom Ženskom rukometnom klubu.

„I dalje želim zadržati status reprezentativke, što ću nastojati izboriti igrama u novoj sredini gdje se već sada ugodno osjećam“ naglasila je Marijeta.

Ema Stikić nosi posve drugačiju sportsku priču, a koja jednako tako nadahnjuje mlađe generacije. Njezin je korektan potez odjeknuo diljem cijele Lijepe naše, a Emi su u ruke pristigle brojne zahvalnice i nagrade. Tako je Ema i od Hrvatskog odbojkaškog saveza dobila pismo zahvale te dres hrvatske reprezentacije kao potvrdu sportskog i korektnog postupanja u ključnim trenucima.

„Iako je poen bio u odlučujućem momentu i nije mi bilo lako odgovoriti sucu, reagirala sam onako kako sam mislila da je ispravno iako je to značilo poraz za moju ekipu. Pravi sportski duh i fair play su vrijednosti koje mi osobno puno znače, a tako je i u Klubu u kojem igram. Promoviranje sportskog duha i fair playa su životne vrijednosti koje su često važnije i od same pobjede“ izjavila je Ema. Ema je odbojkašica prvog sastava OK Umag, a koji je ove godine zasluženo ušao u 1. Hrvatsku odbojkašku ligu gdje se dostojno bori i drži korak sa „starom“ prvoligaškom konkurencijom.

Gradonačelnik Bassanese zahvalio je Marijeti i Emi na promociji Umaga-grada sporta putem natjecanja, sportskih uspjeha, kao i pravih sportskih odluka.

„Marijeta i Ema, vi predstavljate primjer kvalitetnog sportaša, odvažnog, hrabrog, jedinstvenog, individualno jakog, a timski ključnog. Svim umaškim sportašicama i sportašima dajete svojim djelovanjem i odlukama vjetar u leđa i motivaciju da teže biti svakim danom sve bolji sportaši, ali bolji ljudi. Hvala vam na tome!“ naglasio je Bassanese.

Ukoliko ovim hvalevrijednim sportašicama dodamo i dodjelu nagrade za životno djelo Gradskog vijeća Grada Umaga našem Umažaninu Lini Červaru 31. prosinca 2020. godine, tad ne preostaje nego zaključiti kako Umag doista predstavlja savršeno podneblje razvoja sporta i sportaša, koji je vrhunskim sportskim rezultatima već ispisao povijest, a po svemu sudeći, zahvaljujući trenutnim mlađim generacijama, povijest će se nastaviti pisati i u našoj budućnosti.

(iPress)