Institut za poljoprivredu i turizam Poreč je znanstveno-istraživačka i infrastrukturna institucija koja postoji već 145 godina, a danas spada među najopremljenije u državi. Osim što zapošljavaju 65 djelatnika, od čega je 19 znanstvenika - 15 doktoranada i tri poslijedoktoranada, u zajednici aktivno rade na stjecanju i prenošenju znanja u svrhu gospodarskog, ekološkog i sociološkog održivog razvoja ruralnog prostora. Proteklih je godina rad dodatno obogatila provedba brojnih europskih i nacionalnih projekata, koji su doprinijeli uređenju i opremanju laboratorija.

Novouređeni laboratorij danas su predstavili ravnatelj Instituta Dean Ban, stručni suradnik u sustavu znanosti i viskom obrazovanju Zoran Užila i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

- Institut je lani osnovao još dva nova laboratorija, uz četiri postojeća koja smo imali, dakle trenutno imamo šest laboratorija u kojima se odvija znanstveno-istraživačka djelatnost, i nešto malo komercijalne djelatnosti. To su laboratorij za vino, već tradicionalno prepoznat na Institutu i prehrambeno biotehnološki, koji su nam ovlašteni i akreditirani laboratoriji, zatim laboratorij za genetiku i laboratorij za pedologiju, koji je preimenovan u laboratorij za tlo, biljku i vodu, jer sada radi puno širi spektar analiza iz područja tla, voda i biljaka.

Dva potpuno nova laboratorija su laboratorij za fenotipizaciju i laboratorij za zaštitu biljaka. Institut je posljednje tri godine, imao značajnije investicije - u 2018. 5 milijuna kuna, 2019. preko 3 milijuna kuna i lani preko 3 milijuna kuna. Ovdje je laboratorij za tlo, biljke i vodu i fenotipizaciju, uložili smo preko 6 milijuna kuna u njega, od čega su samo građevinski radovi bili oko 1,1 milijuna kuna, s time da su za to korištena sredstva Grada Poreča koji nam svake godine određeni dio daje za znanstveno istraživačku djelatnost, za što svakako se zahvaljujemo na pomoći i razumijevanju., rekao je ravnatelj Instituta.

Na Institutu se istovremeno provode i značajnije investicije na uređenju okoliša oko Instituta, poput sadnje novog maslinika veličine oko 3.000 metara kvadratnih, dok je za proljeće podignuti pokusni nasad vinove loze na dva hektara, projekt koji je odobren te će biti sredstva iz ruralnog razvoja.

- Krajem prošle godine dobili smo obavijest iz Ministarstva znanosti da smo na referentnoj listi za rekonstrukciju postojeće zgrade i dogradnju nove Instituta i došla je obavijest da nam je odobreno 4,7 milijuna kuna za izradu potrebne dokumentacije za izgradnju zgrade do građevinske dozvole. To je veliki iskorak i to će biti kapitalno ulaganje. Nadamo se da ćemo na kraju ostvariti i financiranje za izgradnju. Računamo na investiciju do 12 – 13 milijuna eura, jer ovi prostori nama više nisu dovoljni, a potreba postoji - za nova zapošljavanja i suvremene konferencijske sale, da budemo jedna suvremena, moćna institucija koja će biti respektabilna ne samo za Istru i Hrvatsku nego i na europskoj razini., najavio je ravnatelj.

- Laboratorij je imao 9m² kada sam počeo ovdje raditi, a danas imamo 200m² novouređenih prostorija. Potencijali ovog laboratorija veliki su i značajni, ne samo za znanstvenu djelatnost, nego pozivamo i sve lokalne poljoprivrednike da iskoriste potencijal koji Institut ima i koji je jedan od opremljenijih trenutno u Hrvatskoj, te se slobodno može mjeriti s europskom i svjetskom razinom po opremljenosti i strojevima., rekao je Užila, koji je u obilasku predstavio vrijedne strojeve i njihov rad.

Gradonačelnik je čestitao Institutu na 145 godina postojanja i brojnim projektima, napomenuvši kako ovakva institucija trajno veže za naše nasljeđe, ali i budućnost.

- Mi jesmo grad turizma i od toga ne bježimo. Isto tako, grad smo poljoprivrede, koji na malom geografskom području okuplja neke od najboljih proizvođača – bilo vina, bilo maslinovog ulja… I to nije priča samo Poreča, već i cijele Istre. Zato je uloga Instituta u našoj sredini posebna. Aktivna su znanstvena zajednica koja je integrirana u svakodnevicu našeg grada i koja nam pomaže da iz dana u dan budemo sve bolji, rekao je gradonačelnik, pohvalivši odličnu suradnju između Instituta i Grada, posebno kod oplemenjivanja okoliša – dodatnog pošumljavanja, uređenja edukativne stazice, sadnje drvoreda i uređenja infrastrukture, kao i motiviranja upisa djece u poljoprivrednu školu, što će nastaviti i u budućnosti.

(iPress)