Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić obišao je proteklog tjedna otvorena gradilišta u Mjesnom odboru Žbandaj, u društvu predsjednika mjesnog odbora Sandija Jugovca i pročelnika za komunalni sustav Marina Poropata.

MO Žbandaj proteklih je godina doživio kako demografski, tako i investicijski boom. U samo četiri godine izgrađena je potpuno nova osnovna škola s dvoranom u središtu Žbandaja, a upravo se dovršavaju radovi na novom vrtiću i jaslicama za ukupno 64 djece i to u nekadašnjem zapuštenom objektu u središtu naselja. Paralelno s investicijama javnog sektora, privatna ulaganja u gospodarsku zonu Buići-Žbandaj nastavljena su, i to kroz modernizaciju postojećih proizvodnih pogona ili izgradnju novih.

- Drago mi je da smo sa Županijskom upravom za ceste uspjeli dogovoriti obnovu prometnice iz Žbandaja prema Sv. Lovreču. Dio do Šušnjići je već realiziran, a ove godine obnova ide dalje prema Sv. Lovreču. Također, dogovorili smo i izgradnju nogostupa od Radmani prema Žbandaju, kao i od Žbandaja prema autobusnom stajalištu na glavnoj cesti, za veću sigurnost školaraca. Dodatno, izgradit će se i pješačka staza zaizmeđu škole i budućeg vrtića., rekao je gradonačelnik Peršurić.

U proteklom je razdoblju realizirano i dugoočekivano polivalentno igralište u naselju Radmani, kao i asfaltiranje puta koji spaja Buiće s Radošima, uz ostale manje komunalne radove poput modernizacije javne rasvjete, nasipavanja, uređenja dječjih igrališta i asfaltiranja po svim naseljima ovog mjesnog odbora.

Sukladno željama mještana i mjesnog odbora, u narednom razdoblju planira se izgraditi i društveni dom u Kadumima. Također, dovršen je natječaj za izgradnju kanalizacijske mreže u naselju Ladrovići, te će radovi krenuti uskoro. Kao i svim drugim naseljima koja nisu obuhvaćena velikim projektom aglomeracije EU Projekt Poreč, glavni je prioritet dovesti kanalizacijsku mrežu u ta naselja. Realizacijom toga, područje Poreča i pripadajućih naselja će, s trenutne pokrivenosti veće od 90%,  približiti 100%-tnoj pokrivenosti, što je puno viši postotak od državnog prosjeka.

Kako je naglašeno u obilasku gradilišta, izgradnja vrtića napreduje i brže od planiranog, a radi se o modernom objektu, po najvišim standardima i s mnoštvo opreme za kvalitetno i sigurno odrastanje naših najmlađih sugrađana.

(iPress)