Izgradnja potpuno novog suvremenog vrtića u umaškom naselju Murine privodi se kraju. Ovim će se vrtićem za još jednu stepenicu podići ljestvica kvalitete uvjeta obrazovanja u našoj zajednici. Riječ je o projektu „Umag-grad djece“, odnosno o nastavku velikog niza ulaganja u odgoj i obrazovanje, niza investicija izgradnje potpuno novih ili cjelovite rekonstrukcije objekata 8 škola i 9 vrtića na području Umaga.

Investicija izgradnje novog vrtića u Murinama vrijedna je 10-tak milijuna kuna, uz potporu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s procijenjenim iznosom sufinanciranja od 5,6 milijuna kuna.

Objekt Područnog dječjeg vrtića Murine izgrađen je na čestici površine 5.173 m2. Zgrada površine 750 m2, na dvije etaže, imat će optimalni kapacitet smještaja 83 djeteta. Na svakoj etaži je predviđen smještaj za po dvije vrtićke skupine. U prizemlju građevine predviđeni su sljedeći prateći sadržaji: dva sanitarna čvora za djecu, prostorija za odgajateljice, dvije tehničke sobe, spremište, kuhinja s teretnim dizalom te garderoba i sanitarije za zaposlene. Na katu je, uz prostor za dvije vrtićke skupine, predviđena i prostorija za odgajateljice, dva sanitarna čvora za djecu, sanitarije i garderoba za zaposlene te spremište s dizalom. U okviru objekta uređeno je i dvorište s vanjskim igralištem i popratnim sadržajem za igru i zabavu vrtićke djece.

Projekt se privodi kraju pa će Murine za odgojno-obrazovnu godinu 2021./22. imati prvi put novi suvremeni vrtić te uživati u svim prednostima visokih predškolskih umaških standarada.

Po okončanju izgradnje vrtića u Murinama, preostaje još samo izgradnja sasvim novih područnih škola u Murinama i Svetoj Mariji na Krasu, kao i izgradnja još jednog novog centralnog vrtića u Moeli te srednje škole Umag, a što će biti realizirano u okviru Plana razvoja Grada Umaga-Umago 2021.-2030.

(iPress)