U lučici u Vinkuranu danas je otkrivena skulptura Plemenite periske, autorsko djelo kipara Tihomira Hodaka, voditelja kiparske kolonije „Cave Romane 95“ u Vinkuranu i podpredsjednika spomenute udruge.

Pod njegovim vodstvom zadnjih 5 godina, a ranije također iznimnih umjetnika, Šime Vidulina pa Erosa Čakića, kolonija iz godine u godinu iznjedri zaista zanimljive i vrijedne skulpture koje krase područje cijele naše općine.

Posljednji radovi povezani su sa morskim svijetom te su zgotovljene tri skulpture koje predstavljaju:
- perisku, za Vinkuran
- pedoč, za Pomer,
- rakovicu, za Premanturu.

Lokacije za postavljanje odabrali su sami mještani, odnosno mjesni odbori navedenih naselja, te je prva skulptura u kamenu, koja krasi javnu površinu u Vinkuranu (Vinkuranska vala), otkrivena od načelnika Općine Medulin, Gorana Buića, predstavnika vinkuranskog mjesnog odbora Alena Peršića, Maje Bizjak, koja je sudjelovala u realizaciji projekta i samog autora.

Načelnik Buić istaknuo je kako je upravo periska bila prepoznatljiv stanovnik Vinkuranske vale i uvale Soline, te kako se nada da će uz pomoć Akvarija Pula, zdrave periske ovdje ponovno naći svoj dom.

Uz samu skulpturu otvorena je i poučna staza sa 6 tabela, a uskoro će se nastaviti njeno uređenje do plaže Mala Kava, kako bi se mještanima Vinkurana olakšao pristup do plaže.

Tihomir Hodak izrazio je zadovoljstvo što je ova skulptura, izrađena od kamena iz našeg poznatog kamenoloma Cave Romane, našla mjesto upravo u Vinkuranu, obzirom da je tu odrastao. Zahvalio je Općini Medulin na izvrsnoj suradnji koja traje preko 30 godina.

Projekt izrade navedene tri skulpture udruga je prijavila na općinski natječaj za udruge i Općina ga je financirala iznosom od 30.000 kn.

(iPress)