Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre i kandidatkinja za gradonačelnicu Pule, Ivan Lukež, potpredsjednik Demokrata i kandidat za zamjenika gradonačelnice Pule te Divna Radolović Rosanda, nezavisna kandidatkinja za županicu na platformi iDemo, održali ispred Opće bolnice Pula tiskovnu konferenciju na kojoj su pozvali sve političke opcije na suradnju kroz definiranje zajedničkog fonda za „Poticanje i nagrađivanje zdravstvenih radnika“.

Zahvaljujemo vam što ste se odazvali na ovu našu pomalo neobičnu press konferenciju u kojoj nemamo namjeru distancirati se od drugih političkih opcija ili kritički se osvrnuti na njihov rad, odnosno hvaliti se i promovirati neka naša rješenja koja nudimo i smatramo boljima od drugih.

Naprotiv, kroz ovu tiskovnu konferenciju želimo otvoriti jednu drugačiju dimenziju te prije svega iskoristiti ovaj period medijske zainteresiranosti za kandidate i liste kako bi ponudili nešto što je svima u interesu i što može postati model za reakciju lokalne samouprave na krize ovog epidemiološkog tipa koju trenutno proživljavamo, ali i nekog drugog tipa. Ovaj model mogao bi se primijeniti i na policijske djelatnike, vatrogasce, ali i kao fond za pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija.

OB Pula je sustav od približno 1300 zaposlenika od čega njih otprilike 1000 čini medicinsko osoblje. Covid kriza je dovela do povećanog angažmana osoblja bolnice u borbi protiv pandemije koronavirusa te je s eskalacijom krize došlo do odgađanja operacija, pregleda i kadrovskog desetkovanja pojedinih odjela u bolnici.

Što to znači u praksi, najbolje govori činjenica da je u 2019. godini u OB Pula izvedeno skoro 9000 operativnih zahvata, a ove godine se isti u velikoj mjeri odgađaju. Naravno, posljedice toga će se osjećati godinama. Ljudi, a onda i sustav su na granici izdržljivosti, uz plaće koje ne odskaču od nacionalnog prosjeka bez obzira na specifičnost i važnost posla kojim se bave. Gradovi i općine ne mogu riješiti nagomilane probleme zdravstva, ali mogu stvoriti fond solidarnosti za zdravstvene djelatnike.

Ovakvo stanje u zdravstvu te intenzivno opterećenje zdravstvenih radnika kojima država ne uspijeva adekvatno pomoći niti ih adekvatno nagraditi ponukalo nas je na to da ovim putem uputimo

POZIV SVIM POLITIČKIM OPCIJAMA NA SURADNJU

kroz definiranje zajedničkog fonda za “Poticanje i nagrađivanje zdravstvenih radnika”  za sve učinjeno u vrijeme COVID krize. Pozivamo sve političke opcije koje će nakon ovih izbora sjesti na vijećnička mjesta u gradovima i općinama, te sve kandidate koji će sjesti na mjesta načelnika i gradonačelnika da prvim rebalansom proračuna definiraju iznos koji će se doznačiti u zajednički fond za “Poticanje i nagrađivanje zdravstvenih radnika”. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo IŽ, Istarskim domovima zdravlja, Županijskom bolnicom Pula i drugim akterima u sustavu, definirati će se način i kriteriji za raspodjelu, te se na taj način zahvaliti zdravstvenim radnicima koje slobodno možemo nazvati “braniteljima 21. Stoljeća”.

Zdravlje je previše ispolitizirano.

Skandalozno je da se na zdravlje ljudi i sigurnost radnika gleda kao na trošak i da se na ljudskim životima štedi.

Ljudski život i zdravlje su na prvom mjestu.

Upravo se zbog Pandemije Covida 19 povećala količina stresa koju izaziva rad, strah da će donijeti zarazu kuci, strah za vlastitu sigurnost, same promjene radne atmosfere...

Potrebna je bolja i kvalitetnija regulativa u kontekstu mentalnog zdravlja, te potrebe za uključivanjem medicinskih stručnjaka i psihologa koji mogu pomoći u smanjivanju prevencije stresa.

Apeliramo na sve one koji će sudjelovati u donošenju odluka da stvore konsenzus među svim političkim opcijama jer svi u zdravstvenom sustavu zaslužuju da im se zahvalimo.

Divna Radolović Rosanda, nezavisna kandidatkinja za županicu i nositeljica platforme IDEMO za županiju

Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre i kandidatkinja za gradonačelnicu Pule

Ivan Lukež, potpredsjednik Demokrata i kandidat za zamjenika gradonačelnika Pule

(Izborni stožer)