U prostorijama SDP-a Pule, kandidatkinja za gradonačelnicu Sanja Radolović danas je predstavila ''Program urbane obnove Pule''.

Program koji smo osmislili u suradnji s urbanističko – arhitektonskom strukom i predstavlja ono što Pula treba i zaslužuje – rekla je u uvodu Sanja Radolović.

Projekti koje ćete vidjeti prijavljeni su čak i na natječaj „New European Bauhaus Prizes 2021'' gdje konkuriraju za nagradu koja se dodjeljuje pod okriljem Europske komisije – rekla je Sanja Radolović te prešla na prezentiranje svakog projekta posebno.

Prezentirana su vizualna rješenja za tkz. Parkiralište Karolina gdje se želi natkriti parkirališna mjesta, a na platou iznad napraviti novi gradski trg, koji bi imao kulturno – ugostiteljske sadržaje, a omogućio bi novu vizuru Pule tako da se dobije cjeloviti i vizualno atraktivan spoj između rive i Arene.

Garažna kuća na Mandraču predviđena je s ciljem rasterećenja užeg centra grada od dolaska motornih vozila te uz revitalizaciju željezničkog kolosijeka omogućio bi se lagan i neometan transport od parkirnog mjesta do centra grada za sve posjetitelje.

Muzej znanosti koji je predviđen u nekadašnjem vojnom objektu predviđen je kao spoj povijesti i kulture koji su u Puli isprepleteni kroz cijelu povijest.

Riva je zamišljena kao treći dio cjeline koju čine Arena, trg na Karolini i sama riva. Kroz taj projekt želi se Pulu napokon pozicionirati kao pravi jadranski grad s pravom šetnicom i sadržajima.

Projekt poticane stanogradnje zauzima poseban dio ovog programa, jer bez mladih obitelji sve ovo neće imati smisla – rekla je Sanja Radolović te istaknula kako je dosadašnja vlast u zadnjih 10ak godina izgradila tek 65 stanova, dok je SDP u Umagu izgradio više nego duplo te je najavila kako će to biti jedan od prioriteta u Puli.

Antički muzej kulture predviđen je pored Gradske knjižnice gdje je već bila najavljivana garažna kuća za koju znamo da se na toj lokaciji nikada neće izgraditi – rekla je Sanja Radolović te navela kako je tužno i žalosno da takav atraktivan prostor stoji neuređen, a predstavlja dio bogate povijesti Pule.

Za industrijsku zonu Sanja Radolović kaže kako je bolna točka ovoga grada te da uz poticanu stanogradnju predstavlja prioritet kako bi mlade obitelji dobile stabilne poslove i perspektivu za ostanak i rad u Puli.

Kandlerova ulica i fasade u samom centru grada ne samo da ostavljaju dojam kako je rat u Puli jučer završio, nego komadi fasada koji padaju diljem grada predstavljaju opasnost za sve stanovnike i posjetitelje Pule – rekla je Radolović te najavila sufinanciranje obnove fasada kroz novi program koji će pokrenuti kao gradonačelnica Pule.

Kupalište Stoja predstavlja kultno mjesto gdje su generacije provele svoju mladost, danas je to kupalište u očajnom stanju te osim nužnog održavanja pomaka u smislu uređenja nema već desetljećima te to planiram promijeniti u skladu s našim rješenjem koje smo izradili najavila je Sanja Radolović.

Za područje Gregovice najavljena je izgradnja nove osnovne škole koja bi omogućila svoj djeci u Puli odvijanje jedno smjenske nastave i kvalitetnije uvjete dok za najveći mjesni odbor u Puli i Istri, Sv. Polikarp – Sisplac, najavljuje se izgradnja vrtića koji aktualna vlast nikada nije izgradila iako ga je obećavala – rekla je Radolović.

Skoro pa najveći problem u Puli je dom za starije i nemoćne za koji postoji lista čekanja na kojoj dolazite na red za desetak godina od dana kada ste se prijavili, to je sramotno i nedopustivo za pro europski grad kakav želimo da Pula bude – rekla je Radolović te najavila dogradnju koju je i predstavila.

Za kraj, Radolović je ostavila prometna rješenja koja ugrožavaju sigurnost sudionika u prometu na nekoliko lokacija u Puli te sportsko rekreacijske zone koje planira reaktivirati na području Marsovog polja, Pragrandea i dijela Gregovice kako bi te površine ostale dostupne stanovnicima Pule za šetnje, druženja i bavljenja raznim sportovima za koje će se izgraditi potrebna infrastruktura. (Izborni stožer)