Predstavnici Istarskog HDZ-a posjetili su općine Oprtalj i Lanišće gdje su se dotaknuli lokalne problematike, ali i aktualne rasprave o izmjenama Zakona o trgovini, konkretno dijela koji se odnosi na rad nedjeljom.

Kad je riječ o problematici općine Oprtalj istaknuli su kako je nakon 28 godina sustavnog uništavanja, nekontrolirane prodaje javne imovine u svrhu krpanja proračuna, bez vizije i strategije za stvaranje preduvjeta za razvoj poduzetništva i turizma dosadašnje vodstvo Općine Oprtalj ovo prekrasno mjesto dovelo pred zid i sada ne vidi izlaz.

Osim toga, smatraju da općina Oprtalj svojim položajem i prirodnim resursima nudi jako puno, naročito u razvoju turizma i malog poduzetništva pod uvjetom da se osigura osnovna infrastruktura.

“U prvom redu mislimo na ceste, koje su nedostojne 21. stoljeća, rekonstrukciju državne ceste od malograničnog prijelaza Sv. Lucija do mjesta Krastića, pa do rješavanja imovine i stavljanja u funkciju kroz program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Treba spomenuti i Poduzetničku zonu Gradinje gdje se pod hitno mora osigurati infrastruktura kroz poticaje Ministarstva gospodarstva. Sve navedeno je Općina kao javni servis morala osigurati našim mještanima, ali nažalost zbog nekompetentnog vodstva nije. Mi za razliku od drugih nudimo konkretan program koji sadrži rješenja za sve navedeno i koji se uz poticaje ministarstava i potporu vlade RH može brzo i učinkovito realizirati”, istaknuo je Mario Bauer, HDZ-ov kandidat za načelnika općine Oprtalj.

Predstavnici HDZ-a Istarske županije posjetili su i općinu Lanišće povodom godišnjice rođenja blaženog Miroslava Bulešića te u razgovoru s mještanima dotaknuli temu podržavanja izmjena Zakona o trgovini, konkretno dijela koji se odnosi na rad nedjeljom.

“Istarski HDZ nedvosmisleno podržava predložene izmjene zakona kao dio zakonodavstva koji je tradicijski potreban u političkom prostoru Hrvatske. Za razliku od političkih oponenata iz IDS-a koji su pokazali da im nije stalo do obitelji i do onih koji rade sedam dana u tjednu, mi stavljamo dignitet osobe i obitelj na prvo mjesto. Razumijemo potrebu radne nedjelje tijekom sezone, znamo svi koliki je značaj turizma za našu županiju, ali zakon, kako je naveo premijer Plenković i predviđa maksimalno 16 radnih nedjelja u godini čime sezona neće biti ni na koji način oštećena,” istaknuli su iz HDZ-a Istarske županije te dodali kako se ovim izmjenama zakona prvenstveno želi pomoći radnicima u trgovačkim centrima i trgovinama, od kojih su većina žene koje nedjelju ne mogu provoditi sa svojim obiteljima što značajno narušava kvalitetu života cijele obitelji te upravo zbog toga podržavaju ovakvu izmjenu Zakona o trgovini. Trgovački sektor zapošljava 180 tisuća ljudi na čije živote i živote njihovih obitelji će ovakve izmjene zakona pozitivno utjecati. (Izborni stožer)