Hrvatska je zemlja čuda! Tako da možete, čini se, na tuđem zemljištu ilegalno sagraditi ili nadograditi tuđu nekretninu, legalizirati je temeljem Zakona o legalizaciji te se potom upisati i kao vlasnik!? Sve to, naravno, uz malu pomoć stručnih osoba u Hrvatskoj.

Upravo se takav zaključak može izvući iz dokumentacije o gotovo nevjerojatnom 'Slučaju Villa Anna' u Savudriji. 

Naime, Grad Umag je podnio kaznenu prijavu protiv Tomislava Zdunića i Gorana Galovića iz Umaga te Lea Šešerka iz Ljubljane zbog pokušaja otuđivanja imovine RH i Grada Umaga na osnovu krivotvorene dokumentacije. Kaznena prijava je podnijeta još u ožujku 2021. godine no, još uvijek nema informacija o njenom ishodu iako, prema našim informacijama, Odvjetništvo ima svu dokumentaciju.

Slučaj se može rekonstruirati u najkraćem ovako: Leo Šešerko se putem svog poduzeća Domicilium d.o.o., registriranog u Hrvatskoj, pokušao upisati kao vlasnik vrijedne nekretnine na osnovu ugovora između slovenskog poduzeća i njegove tvrtke. No, Općinski sud u Bujama je to odbio odbio presudom od 14. studenog 2014. godine. Upis je odbijen jer slovensko poduzeće nije vlasnik nekretnine (već ju je samo koristio), a kako nije vlasnik ne može je ni prodavati. Riječ je o vili koju je slovenska tvrtka 'Rog' godinama imala na korištenje za dječje odmaralište.  

Nakon tog neuspješnog pokušaja slovenski državljanin Šešerko se, uz pomoć dvoje inženjera iz Umaga pokušao, temeljem Zakona o legalizaciji, upisati kao vlasnik nezakonito dograđene nekretnine iako je vila u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ladanjska palača poznatija kao Villa Anna nalazi se u Savudriji na k.č. br. 39 zgr., 40 zgr i 97/1 (k.o. Savudrija) na atraktivnoj poziciji stotinjak metara od mora. U zemljišnim knjigama je upisana kao 'društveno vlasništvo - organ upravljanja Narodni odbor Općine Umag'.

Kako je moguće da Zakon o legalizaciji, kontroverznom regulativom, dozvoljava da nelegalni graditelj postane vlasnik nekretnine neovisno što nije njen stvarni vlasnik?! 

Podsjetimo, u svrhu legalizacije zaključno s 21. 6. 2011. izvršeno je aerofoto snimanje iz aviona na osnovu mojeg su izrađeni snimci postojećeg stanja. Na tim snimkama nije vidljivo stanje iz drugih perspektiva osim one iz zraka. Tu su činjenicu zasigurno znali i umaški inženjeri koje je angažirao Slovenac. Naime, već su ranije radili na legalizacijama. No, ovdje je riječ o krivotvorini i ovjeravanju neistinitog sadržaja. Šešerko je nadogradio Villu Anna tri godine nakon datuma kada se više nije moglo temeljem tog zakona legalizirati građevinu za apartmane. 

Neistinit 'Arhitektonski snimak izvedenog stanja' napravili su Goran Galović i Tomislav Zdunić na kojem su lažno ucrtali nepostojeći objekt, nepostojeće balkonske prozore te krivotvorili namjenu prostora u svrhu otuđivanja vrijedne javne imovine u korist slovenskog državljanina. 

Ukoliko bi Šešerko uspio ozakoniti nelegalno izgrađene nekretnine tada bi zatražio otkup zemljišta što, prema Zakonu o prostornom uređenju, Grad ili RH, ne mogu odbiti. Tako bi sve zgrade mogao steći bez plaćanja, a Umag i RH bili bi oštećeni.

Neshvatljivo je da bi, pojednostavnjeno, čovjek na vašoj parceli mogao napraviti garažu ili neki drugi objekt i legalizirati je neovisno što ste vi vlasnik zemljišta.

U kaznenoj prijavi se navodi kako su Galović i Zdunić lažno prikazali i stanje i namjenu građevine znajući da je se ne može ozakoniti na legalan način.

Sva trojica su, znajući da su projekti i snimci postojećeg stanja lažni, dovela u zabludu upravno tijelo Grada Umaga nadležno za izdavanje akata za gradnju. Stoga je Grad Umag i podnio kaznenu prijavu. (iPress)