Konferenciju za novinare u Vižinadi su održali Danijel Ferić, kandidat za župana te Marko Ferenac, aktualni i budući načelnik Vižinade te Marino Baldini, prvi istarski eurozastupnik i Neda Šainčić Pilato, predsjednica zajednice Talijana u Vižinadi gdje se govorilo o razvojnim projektima u ruralnoj Istri i na području Vižinade.

Uvodno je Ferić istaknuo kako se u Istri nalazi 34 poslovne zone koje zauzimaju preko 1.200 ha zemljišta. Program razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji za razdoblje 2010.-2014. koji je usvojen u mandatu Jakovčića, ostao je mrtvo slovo, a danas je na burzi rada preko 6.000 građana i građanki Istre. Ostavština IDS-a su propali Uljanik, ruinirano gospodarstvo i ekološka bomba zvana Kaštijun. Vrijeme je za FER Istru jednakih šansi, a ne za gospodarstvo koje se urušava. Proizvodnja, a ne samo trgovina!“, nastavio je Ferić te najavio i pomoć pri izgradnji poslovne zone u Vižinadi.

„Kad pobijedimo izraditi ćemo novi program razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji za razdoblje 2021.-2027. koji će biti usklađen s novim višegodišnjim financijskim okvirom EU. Cilj tog dugoročnog programa je da se poduzetnicima omogući pronalazak poslovnog prostora. Program razvoja zona biti će usmjeren na rast i razvoj poduzetnika, otvaranje novih radnih mjesta, na investicijska ulaganja, razvoj novih tehnologija, premještanja proizvodnih djelatnosti iz naseljenih područja, na kreiranje povoljne poduzetničke klime, poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, povećanje konkurentnosti gospodarstva, razvoj lokalne zajednice i regije te povećanje udjela proizvodnje u ukupnom gospodarstvu. U suradnji sa svim gradovima i općinama sufinancirati ćemo izgradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 100 milijuna kuna kako bi poduzetničke zone bile generator rasta i radni okoliš za 2.000 novih radnih mjesta ili u prosjeku za 12 malih i srednjih poduzeća ili obrta sa 5 zaposlenih po pojedinoj poduzetničkoj zoni“ – zaključio je Ferić.

Govoreći o temama važnim za Vižinadu, Marko Ferenac je istaknuo kao veliku razvojnu šansu pokretanje poslovne zone Vižinada gdje je u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nakon čega će uslijediti izrada projektne dokumentacije te rekonstrukcija županijske ceste u Vižinadi s izgradnjom rotora, nogostupom i pješačkom zonom. Kao treća značajna tema u segmentu socijale Ferenac je istaknuo „organizirati ćemo program pomoć u kući za samačka domaćinstva i starije osobe kojima je to potrebno, a osluškujući potrebe naših sugrađana pripremit ćemo dokumentaciju za izgradnju doma za starije i nemoćne jer imamo prostor stare škole koja se može iskoristiti za tu namjenu.“- zaključio je Ferenac.

Marino Baldini i Neda Šainčić Pilato pružili su punu podršku Ferencu i Feriću u svojim kandidaturama.

Odgovarajući zaključno na pitanja novinara o IDS-ovom postavljanju kipa s tri koze u Ližnjanu, Ferić je istaknuo – „Postavljanje spomenika s tri koze, financiran javnim novcem, je postalo simbolom moralne dekadencije IDS-a. IDS je prekršio nepisano pravilo i podigao je spomenik sam sebi za života. Koze su od početka kolateralne žrtve IDS-a, a da znaju kako ih se iskorištava same sebe bi, vjerojatno, istrijebile.“

Sladonja: rješavanje turističkog zemljišta je posljednja šansa da se zaštiti javni interes

Ferić je prethodno bio u Poreču gdje je dao potporu SDP-ovu kandidatu za gradonačelnika Vladimiru Sladonji. 

- Kao gradonačelnik mislim voditi računa o svim elementima života i poslovanja u Poreču, pa i sugurnosti. Stoga ću se zalagati da se policijska postaja Poreč osposobi kako bi se slučajevi razbojstva i paleži promptno rješavali, što sada nije slučaj.

Želim istaknuti da je osjećaj sigurnosti građana i turista prvorazredno pitanje za Grad Poreč koji živi od turizma i gradonačelnik pred tim problemima ne smije zabijati glavu u pijesak.

Nadalje u tijeku su procesi kojima se regulira status tzv. „turističkog zemljišta“ i to je posljednja šansa da se zaštiti javni interes građana Poreča u obalnom pojasu mora.

Naime sadašnja gradska uprava nije ništa poduzela da se osigura gradskog vlasništvo na prometnim površinama u turističkim naseljima i neizgrađenom turističkom zemljištu, pa postoji realna opasnost da naši građani ostanu bez pristupa obalnom pojasu.

Ja tu štetnu politiku prema gradskoj imovini i zemljištu namjeravam prekinuti i ući u borbu za to zemljište sa turističkim tvrtkama koje su ga uzurpirale.

Porečki resursi bit će stavljeni u funkciju razvoja i boljega poslovanja. Više nećemo prodavati gradsku imovinu drugima već ćemo razvijati zajedničke projekte tako da korist od gradske imovine ne bude jednokratna, nego trajna. Projekti kao Školjka, Saladinka, Bagersko odmaralište i drugi razvijati će se sa građanima i našim malim poduzetnicima. Grad će poslovat  365 dana jer za to ima sve uvjete, a ja znam to provesti, zajedno sa Vama.

Kao gradonačelnik imam namjeru oko sebe okupiti najsposobnije suradnike bez obzira na članstvo u strankama, te neću provoditi revanšizam prema onima koji su do sada kvalitetno i odgovorno obavljali svoje funkcije.Završno je se prisutnima obratio predsjednik GO SDP-a Poreč Rodoljub Kosić i pozvao građane da izađu na izbore i glasaju za Sladonju Vladimira i zaokruže broj 2 na listi za gradonačelnika, te da glasaju za listu SDP-a i zaokruže broj 6 na listi za gradsko vijeće, te da glasaju za Daniela Ferića za župana Istarske županije.

(Izborni stožer)