Danas su članovi lokalne grupe Možemo! Pula posjetili Mjesne odbore Arena, Valdebek i Busoler te razgovarali s građanima o problemima koji ih tište. U skladu s programskim načelima zeleno-lijeve koalicije razvojni prioriteti trebaju biti definirani u otvorenim demokratskim procesima s građanima, usmjereni na povećanje kvalitete života ljudi uz ekološku odgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama. Upravo zato naglašavamo turnejom po mjesnim odborima važnost sudjelovanja i suodlučivanja građana u politici.

Kao ključne probleme mjesne samouprave Možemovci navode:
- premali djelokrug poslova i mizeran budžet
- nepostojanje protočnosti inicijativa odozdo prema gore;
- nepostojanje povratne informacije o inicijativama, prijedlozima i zahtjevima; - zatvorenost mjesne samouprave za građane
- slaba komunikacija s gradskom upravom
- nemotiviranost većine članova vijeća i pad entuzijazma kod dijela onih koji u startu žele ozbiljno raditi;
- velika većina vijećnika percipira članstvo u njima kao oblik sitne sinekure na koju imaju pravo po osnovi stranačke pripadnosti.

Mjesto sastanka je bilo ispred Arene, a što je bila i glavna tema u razgovoru s građanima. Nikome nije jasno kako je moguće da ne možemo izregulirati promet na način da dobijemo pješačku zonu ili trg ispred Arene – našeg daleko najpoznatijeg i najznačajnijeg spomenika. Nije dovoljno se samo ponositi Arenom u svečanim prilikama, nego je potrebno Arenu okružiti ljudima umjesto parkingom i prometom.

Stanovnici MO Arena ističu i kronični nedostatak parkirališta za stanare.

U mjesnom odboru Valdebek okupili su se na igralištu Olimpija jer je to i jedino mjesto gdje se građani mogu okupiti. Valdebek nema niti jedan trg ili javni prostor za javne susrete i druženja građana. Građani navode nedostatak trotoara, ceste pune rupa i loše uređen sustav oborinskih voda, kaotična i intenzivna gradnja bez zelenih površina i javnog sadržaja, nedostatak plina, smrad Kaštijuna ljeti itd.

U mjesnom odboru Busoler prva destinacija im je bila dječje igralište u Valmadama, a kasnije su obišli i samo naselje Busoler te Šikiće i Škatare. Detektirani su problemi poput nepovezanosti javnim prijevozom, boćalište koje preko 10 godina stoji nedovršeno, opasan prijelaz preko zaobilaznice, pogotovo za djecu, učestale nesreće na raskrižju u Šikićima, prijeko potreban nogostup i javna rasvjeta na Šišanskoj cesti, potrebno asfaltiranje i osvjetljavanje u ulici Majoli u Šikićima i ostali komunalni problemi.

Dušica Radojčić, kandidatkinja za gradonačelnicu i dugogodišnja zagovornica participativne demokracije u Puli izjavila je: „ Nevjerojatno je koliko mogućnosti nam zapravo pruža demokracija i na koliko kreativnih načina se može odmah uključiti građane, a trenutna vlast za to nema nikakvog sluha. Uvesti ćemo obvezno sazivanje zborova građana kod svake izmjene ili dopune GUP-a za svaki mjesni odbor na koji se odnosi.“

U četvrtak, 13. 5. 2021. u 16:30 sati su u Mjesnom odboru Monvidal kod tvrđave, a u 18h u parku Pineta u Mjesnom odboru Gregovica. Ispunjavati će glazbene želje svima prisutnima i dijeliti eko sadnice pomidora.

Vrijeme je ZA PRAVU promjenu!
Možemo! Pula (Izborni stožer)