SDP-ov kandidat za istarskoga župana Danijel Ferić izjavio je pak za Hinu kako s pravnim timom pozorno proučavaju rješenje DIP-a.

"Nedvojbeno je DIP priznao da je bilo nepravilnosti u izbornom procesu na moju štetu. Prigovor Ustavnom sudu je izvjesna opcija jer je očito kontaminiran izborni proces za župana u Istri i to poglavito u sredinama gdje su IDS-ovi gradonačelnici i načelnici" ustvrdio je Ferić.

Za nedjelju ujutro najavio je konferenciju za medije zajedno s predsjednikom istarskoga SDP-a Vilijem Bassaneseom i saborskom zastupnicom Sanjom Radolović . Tema konferencije bit će "Rješenje DIP-a na upućeni prigovor na izborni rezultat za župana u drugom krugu netom održanih lokalnih izbora".

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske utvrdilo je da je u drugom krugu glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije važećih listića bilo 52.574 odnosno 96,24 posto, da je nevažećih listića bilo 2056 odnosno 3,76 posto. Kandidat IDS-a, ISU-a i Zelenog saveza - Zeleni, Boris Miletić dobio je 26.308 glasova, a kandidat SDP-a Danijel Ferić 26.268 glasova.

Iz Povjerenstva navode kako shodno tome ostaje na snazi točka III. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugoga kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije provedenoga 30. svibnja kojom je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić a za zamjenika župana Tulio Demetlika.

Kako napominju iz DIP-a, Ferićev zahtjev za provjerom cjelokupnog izbornog materijala u preostalih 30 općinskih i gradskih izbornih povjerenstava na području Istarske županije odbija se kao neosnovan.

(Hina)