Dan antifašističke borbe, 22. lipanj, obilježili su u utorak u Vodnjanu članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjana te predstavnici Grada Vodnjana polaganjem vijenca i odavanjem počasti poginulima borcima. Vijenac na spomenik stradalima u Drugom svjetskom ratu kod Doma mladih položili su predsjednik UABA Grada Vodnjan Elvis Marić te gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

„Drugovi i drugarice, suborci i sugrađani, po tko zna koji put obilježavamo časno ovaj svečani dan, Dan antifašističke borbe i antifašista. Ne moramo previše naglašavati što on za našu sredinu znači, poglavito u Hrvatskoj, ali i u Istri, koja je - kao i Vodnjan - uvijek gajila senzibilitet za antifašizam, za suživot i toleranciju“, rekao je Elvis Marić.

Gradonačelnik Pastrovicchio čestitao je prisutnima praznik kojim se obilježava formiranje prve partizanske postrojbe 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica nedaleko od Siska. Istaknuo je da se potom antifašistički ustanak brzo razvijao u Hrvatskoj, sa sve većim opredjeljenjem naroda za partizanski pokret. Podsjetio je i da je ZAVNOH tijekom rata obavljao vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju te da je 1945. prerastao u Narodni sabor Hrvatske, što znači i da je tijekom rata očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suverentiteta.

„Antifašizam je utkan u temelje moderne hrvatske države i suvremene Europe. U današnje vrijeme posebna opasnost prijeti od prekrajanja povijesti i povijesnog revizionizma te problematike revitalizacije i relativizacije fašističkih zločina. Zbog svih nepravdi koje su se tada događale, kad su ljudi stradavali zbog svoje nacionalne, etničke ili vjerske pripadnosti, antifašističke vrijednosti moramo gajiti i prenositi ih dalje budućim generacijama sa ciljem da se takvi događaji više nikada i nigdje ne ponove. Slijedom toga, usmjereni u budućnost i ne zaboravljajući prošlost, svima Vama čestitam Dan antifašističke borbe – Giorna della lotta antifascista 22. guigno“, rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Pod spomenik palim borcima upaljene su i svijeće, a prisutni su palima za slobodu i vrijednosti antifašističke borbe počast odali minutom šutnje, javljaju iz Vodnjana. (iPress)