Deseto, jubilarno izdanje Vladimir skate film festivala održat će se od 16. do 19. rujna 2021. na različitim lokacijama u Fažani, Barbarigi, Puli i Nacionalnom parku Brijuni.

Povodom ove edicije, organizator festivala – Skateboard klub August Šenoa obnovio je i nadogradio postojeći DIY skatepark u Fažani u šumici nadomak Kasarne – prostora urbane kulture. Stoga, u četvrtak, 16. rujna, kao uvod u ovogodišnje festivalske aktivnosti i kao svojevrsno otvaranje obnovljenog skateparka, krenut će skate session već od 16 sati, dok je službeno otvaranje festivala predviđeno na istom mjestu u 20 sati projekcijama skate-videa. I ovoga puta predstavit će se recentna produkcija skate filmova iz cijelog svijeta i Hrvatske. Od talijanskog „Samurai Safaria“, švedskog „Malmö City X“, azijskog „Nocturnupa“, beogradskog „Cvat na poluostrvu Histria“ do zagrebačkog „Nevolja“ autora Hrvoja Zubovića.  

Prvi put program festivala održat će se u Barbarigi na tvrđavi Fort Forno, a u suradnji s Turističkom zajednicom Bale. U petak, 17. rujna, zbivanja na tvrđavi započet će već u 17 sati promocijama knjiga: „Three stories“ američke spisateljice na pariškoj adresi, Hollis Hamptom Jones i „The most fun thing“ čikaškog pisca i skejtera, Kyle Beachyja te se nastaviti u 20 sati projekcijama filmova. Platno Fort Forna, između ostalih, rezervirano je i za premijeru filma „Živi pijesak“ pulskog skejtera i filmera Raula Žgombe te za premijeru posljednje epizode losanđeleskog kultnog serijala o skateboardingu – Loveletters. Također, kolege iz Slovenije, poznati Boldrider kolektiv premijerno predstavlja svoji četrnaesto godišnji projekt – H JAMI – koji na jednom mjestu okuplja mnogobrojne materijale snimane isključivo mobitelima, od prvih mobitela s kamerom do današnjih smartphonea.

Subota je tradicionalno vezana uz Pulu i dugogodišnjeg festivalskog partnera Javnu ustanovu Pula film festival – Kino Valli. Naime, 18. rujna, u Kinu Valli uz „Dolores“ – izložbu fotografija ženskog skate kolektiva iz Barcelone prikazat će se tri dokumentarna filma. U 19 sati na repertoaru je poljski film „How Poles beacame white“ o političkoj jednakosti i ekonomskoj nejednakosti u Poljskoj i kratkometražni „Desert Dogs“ o skate sceni u Maroku. U 21 sat uslijedit će europska premijera filma „All the streets are silent“ koji nakon njujorške premijere i prikazivanja na Tribeci dolazi ravno na Vladimir. Autor filma, Jeremy Elkin, donosi film o rasi, društvu, modi i uličnoj kulturi s kraja 80-ih i početka 90-ih u New Yorku koji je bio mjesto sudara između dviju subkultura: skateboardinga i hip-hopa. U filmu se pojavljuje niz poznatih imena poput glumice Rosario Dawson, repera iz Wu Tang Clana i Run D.M.C-a.

Festivalska završnica i ove će se godine u suradnji s Nacionalnim parkom Brijuni održati u ljetnom kinu Velikog Brijuna, u nedjelju, 19. rujna. Polazak brodom iz Fažane predviđen je u 18 sati, karte po povoljnoj festivalskoj cijeni kupuju se u poslovnici nacionalnog parka u Fažani bez potrebne rezervacije. Program na Velikom Brijunu započinje u 20 sati američko-ukrajinskom koprodukcijom „Revolutions on granite“, Brendana Gilliama i Petera Conopaska te se nastavlja posebnom ovogodišnjom projekcijom, filmom iznenađenja, dugometražnim igranim filmom Ricka Charnonskog iz Six Stair produkcije.   

Svi programi 10. Vladimir film festivala održat će se na otvorenom i u skladu s epidemiološkim mjerama. Detaljnije informacije i cjelovit program može se pronaći na internetskoj stranici www.vladimirfilmfestival.com

Festival podupire Općina Fažana, Grad Pula i Turistička zajednica Općine Fažana. (iPress)