Nedavno održana Subotina u buzetskom Starom gradu, uz sjajnu atmosferu i organizaciju, privukla je u dva dana tisuće posjetitelja iz cijele Istre ali brojne turiste. No, ono što nam uz bajkovita dvorišta i cvijeće vrijednih Buzećanki na svakom koraku, ipak privuklo pažnju je dosta oronuli stari grad, kuće koje vape za obnovom - ogromni potencijal koji bi uistinu mogao značiti fantastične dane starog srednjovjekovnog grada. 

Vela i Mala vrata, četiri trga spojena trima glavnim ulicama, palače, stara šterna s baroknim ukrasnima, kule, zidine, crkve... pričaju jedinstvenu priču o Buzetu i njegovoj povijesti, legendama i moćnim vladarima. 

Buzetski gradonačelnik Damir Kajin rekao je kako je Buzet grad u kojem je idealno živjeti i gdje "nema nezaposlenih, nema kriminala, nema droge" ali... i da nije sve tako bajno.

- Upravo je ulaganje u infrastrukturu Starog grada jedan od prvih koraka koji pripremamo. Radovi na odvodnji na potezu od Baštiona do Velih vrata, koji počinju iduće godine, teški su 10 milijuna kuna. Ali to bi bio tek početak.

Ne znam zbog čega se to do sada nije radilo. Nastojat ćemo pomoći i mještanima u javljanju za sredstva fondova koji im stoje na raspolaganju, to nam je prioritet. Morate znati da je stara jezgra Buzeta nakon 2. svjetskog rata bila pusta, napuštena i isesljena. Ostalo je svega 4 stanovnika. Danas ima 400-500 mještana koji stalno žive ovdje i tu jezgru moramo sačuvati, moramo je oživjeti i omogućiti ljudima da rade. Ova manifestacija je samo jedna od mnogih koje pripremamo, kaže Kajin.

Buzet već 13 godina stoji na mjestu

- Iako na prvi pogled izgleda da ovaj grad nema problema, istina je ipak malo drugačija. Buzet već 13 godina stoji na mjestu, nije sagrađena niti jedna poslovna hala. Zvuči gotovo nevjerojatnim da s jedne strane u ovom gradu nema nezaposlenih i da - ako želimo sačuvati gospodarsku osnovu - moramo dovoditi na stotine ljudi, naglasio je Kajin. Do kraja mog mandata, uz pomoć države i županije, moramo povećati broj zaposlenih za barem 200 ljudi, inače ćemo se početi polako gasiti. Trenutno u Buzetu imamo 2.335 zaposlenih, nekoliko stotina ljudi manje nego prije.

Proračunom osiguravamo nadstandard u vrtićima, školama, domu za starije, i to je odlično. Naši građani i naša djeca to zavrijeđuju. Ali to nećemo moći bez najmanje 200 novo zaposlenih i njihovih izdvajanja u proračun, kaže Kajin koji za sebe govori da ga zovu 'vanproračunski gradonačelnik'.

 'Vanproračunski gradonačelnik'

- Sve što napravimo nastojimo ne trošiti novac iz proračuna, jer nam nakon onog zadanog od 38 milijuna kuna na raspolaganju ostaje svega nekoliko milijuna, a potrebe su višestruko veće. I Subotinu smo napravili s minimalnim novcem iz proračuna. Grad je ugostiteljima dao besplatan prostor na trgovima i ulicama a oni su bili dužni osigurati muziku. I svima dobro, kaže Kajin. 

Ceste, POS stanovi, solarne elektrane...

Od već pripremljenih projekata Kajin ističe i 50 milijuna kuna za modernizaciju državne ceste od Istarskih toplica do Motovuna, 20 milijuna kuna za gradsku zaobilaznicu, 5 milijuna za sanaciju prometnice koja ide kroz Riječku ulicu, sedam milijuna kuna za POS stanove, četiri do pet milijuna kuna za izradu katastarskog elaborata za cestu od kružnog toka do Mažinjice koja postoji, ali nije ucrtana. Radi se i na niz manjih prometnica, sanira se cesta za Hum... 

- Osim stanova POS-a jako sam zadovoljan što kreću i privatne inicijative. Izgradit će se najmanje jedna višekatnica s osam stanova, planiraju se i solarne elektrane, nove poslovne hale u industrijskoj zoni...

Kao i svaki grad Buzet ima potrebu za smještajem starijih pa krajem godine kreće i dogradnja Doma umirovljenika u suradnji s Istraskom županijom što će stajati 24 milijuna kuna.

Planiramo i velike investicije u Aglomeraciji Buzet, no, o tome će biti još riječi. Vjerujem kako ćemo i u Gradskom vijeću imati suglasnost za brojne projekte.

- Mislim da je problem Cimosa, o kojem sam razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem gotovo riješen. Hrvatski dio Cimosa s tvornicama u Buzetu i Roču ima gotovo 800 zaposlenika. 

Od Plenkovića smo tražili i da nas se spoji na HBOR, da određenim pozajmicama pokrijemo dio buzetskih tvrtki, iako ćemo i mi kao Grad iz posebnih linija izaći maksimalno u susret ljudima da oni pomognu sebi, ali i da zatvore obveze prema nama. U ovom trenutku mi kao Grad i komunalna poduzeća potražujemo šest milijuna kuna, što je ogroman novac.

Tako da je posjet Plenkovića Buzetu ali i odnos njegovih ministara prema našem gradu izuzetno dobar, zadovoljan je Kajin.

Za Dan Grada Buzeta, uoči Subotine, u gradu je okupio i respekatilno društvo bivših predsjednika Hrvatske i Milana Kučana iz Slovenije uz aktualnog Zorana Milanovića. (iPress)