Festival sira u Savičenti je i ovog vikenda okupio niz izlagača sirara i brojne namjernike koje je, uz kušanje i kupnju sira, zabavio i 21. izbor naj koza Istre. 

Sirana Zlata iz Čepića osvojila je zlatnu medalju za sir s tartufima na 9. Festivalu sira a sirana Majcani iz Buzeta za najbolji jogurt od borovnice.

Na Festivalu sira svoje su proizvode izlagali uz Siranu Zlata, Sirana Majcani, Vesna Loborika, Opg Sia, Sirana Orbanić, Stancija Kumparička, Opg Macan, Opg Peršić, Opg Maliki i Sapori Istra. Posebnost festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva i ostalih mliječnih proizvoda od strane Agronomskog fakulteta. Organizatori Festivala sira su Općina Svetvinčenat i njezina Turistička zajednica, a pokrovitelj Istarske županija.

Titulu naj koze za 2021. je odnijela koza Bila, vlasnika Franka Sandrića iz Juršići. Prva pratilja je Bela, vlasnika Borisa Orlića iz Klarići, a druga pratilja je koza Maza, vlasnika Matea Muškovića.

 Vlasnica Mira Gardaš iz Zrenja ima dvije nagrade. Njen prč Set je odnio titulu za najprča a najsimpatičnija je njena koza Čići.

Najizvornija koza Istre je Lili, vlasnika Davida Trete iz Galižane.

Načelnik Svetvinčenta Dean Perković bio je zadovoljan odzivom sirara i posjetitelja unatoč najavama lošeg vremena. Gostiju je bilo iz cijele Istre ali i dosta turista koji još uvijek uživaju na Poluotoku. (iPress)