Puštanjem crnih balona u zrak na pulskome Trgu Portarata u srijedu, 22. rujna 2021. godine tradicionalno je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Sigurne kuće Istra. Tim simboličnim činom i izvedbom skupine Krav Maga, pod vodstvom instruktora Kristijana Družete, te čitanjem dvaju svjedočanstava, odana je počast svim ubijenim ženama žrtvama obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj. Učenicima, sudionicima mimohoda, organizatori su podijelili crne maske.

Sudjelujući u mimohodu od Foruma do Slavoluka Sergijevaca potporu ovom značajnom obilježavanju ove su godine uputili gradonačelnik Pule Filip Zoričić, predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi, predstavnice Obiteljskog centra, Crvenog križa, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, učenici i nastavnici Gimnazije Pula i građani.

„Ove crne maske poručuju: „Poštujmo epidemiološke mjere i ne dopustimo da se iza njih lakše sakriju strah, očaj, tuga i poniženje koje god trpe žrtve obiteljskog nasilja". Ovi transparenti govore sami za sebe. I danas na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Sigurna kuća Istra ovim tradicionalnim mimohodom želi i mora upozoriti na svojevrsnu epidemiju obiteljskog nasilja koje je sve surovije i brutalnije i kojemu, na žalost, doprinosi i Covid pandemija", rekla je glasnogovornica Sigurne kuće Istra Branka Žužić koja ove godine bilježi 15 godina rada.

Ujedno je pozvala žene, i sve koji trpe nasilje, da se bez straha i s povjerenjem obrate Sigurnoj kući Istra na broj 052/500-148 ili na broj policije 192.

U Republici Hrvatskoj u zadnjih 19 godina ubijena 381 žena, žrtva obiteljskog nasilja, a u Istri je u protekle 23 godine ubijeno 16 žena. U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ubijeno pet žena žrtava obiteljskog nasilja, a prošle godine za vrijeme tzv. Covid godine njih čak 14.

Uz podršku sudjelovanjem u mimohodu Grad Pula i financijski pomaže aktivnosti koje Sigurna kuća Istra nudi svojim korisnicima. Ove godine u proračunu za Sigurnu kuću namijenjeno je 250.000,00 kuna. Sigurnoj kući Istra Grad je dodijelio prostor za administrativni dio poslova, zatim prostor za Savjetovalište za žene žrtve nasilja i stanove bez naknade koji se koriste kao sklonište za žene žrtve nasilja.

Sigurna kuća Istra s radom je započela 2006. godine uz pomoć Istarske županije i jedinica lokalne samouprave. U skloništu Sigurne kuće Istra u proteklih 15 godina rada smještene su 360 osoba, odnosno 167 žena i 193 djece, psihosocijalnu pomoć, pravnu ili neki drugi vid podrške, zatražilo je tisuću osoba, a Sigurnu kuću telefonom je nazvalo 1.300 osoba, stoji u priopćenju.

Prošle godine ubijeno 19 žena, žrtava rodno uvjetovanog nasilja

Unatoč svim naporima Vlade u suzbijanju nasilja na ženama, prošle je godine ubijeno 19, a u prvih osam mjeseci ove godine osam žena, istaknuto je srijedu na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

Prošle je godine prijavljeno 1578 kaznenih djela nasilja u obitelji, a u najvećem su riziku žene od 45 do 55 godina, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji "Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" posvećenoj prevenciji i edukaciji za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja. 

Božinović: 91,5 posto policijskih službenika završilo stručnu edukaciju

Prošlu godinu usporedio je s 2015., kada je prijavljeno svega 145 kaznenih djela nasilja u obitelji, istaknuvši da te brojke ne znače eskalaciju, već veću osviještenost i broj prijava.

Policija je prva instanca u kontaktu sa žrtvom nasilja, a 91,5 posto policijskih službenika završilo je stručnu edukaciju za postupanja u predmetima nasilja nad ženama i u obitelji, rekao je Božinović.

Poručio je da će se dodatna energija fokusirati na virtualno zlostavljanje, govor mržnje i online nasilje, protiv svih oblika diskriminacije, seksualnog nasilja te trgovanja ženama i djecom.

Na službenoj stranici MUP-a omogućena je jednostavna online prijava sumnje na nasilje ili zlostavljanje putem aplikacije Red Button. lani su zaprimili 515 prijava, a ove godine do sada 353 prijave.

Kao važan pozitivan iskorak prvi je put uveden pristup usmjerenosti na žrtvu, na što je prethodnih godina apelirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Po policijskoj statistici, nasilje u obitelji se najčešće događa sredinom tjedna, u srijedu, a po obrazovnom statusu počinitelja 61,64 posto ih ima završenu srednju školu, njih 21,92 posto osnovnu školu, dok je 16,41 posto počinitelja visoko obrazovano.

Prema pokazateljima u prvih osam mjeseci ove godine uočeno je smanjenje ukupnog broja slučajeva nasilja u obitelji za 16,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no istodobno je povećan broj kaznenih djela iz područja nasilja u obitelji za 14,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Božinović je to pripisao naporima u nadzoru žrtava na terenu, što je dovelo do povećanja kazneno pravne zaštite u odnosu na prekršajno pravnu zaštitu žrtava nasilja u obitelji i nad bliskim osobama.

Malenica najavio osnivanje 15 obiteljskih odjela na općinskim sudovima

Recentna istraživanja pokazuju da porast nasilja nije specifičan samo za Hrvatsku, već je posljedica pandemije i novih društvenih aspekata, istaknuo je.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je za iduću godinu osnivanje 15 obiteljskih odjela na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova i skori završetak Očevidnika počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja

Osnivanjem obiteljskih odjela suci će se specijalizirati za tu vrstu predmeta, a u suradnji s Pravosudnom akademijom razvit će se novi programi izobrazbe kako bi se suci više senzibilizirali za područje obiteljskog prava, odnosno nasilja u obitelji.

Zaposlit će se dodatni stručni suradnici, poput psihologa i pedagoga, te će se osigurati veća zaštita žrtava i djece, kaže Malenica.

Očevidnik počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja povezat će sudove sa sustavom socijalne skrbi, a sadržavat će informacije o svim sudskim odlukama u takvim predmetima. odnosno o izrečenim mjerama, donesenim rješenjima i presudama.

Aladrović: Dužnost nam je ustati protiv nasilja

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović poručio je da sustav za borbu protiv nasilja postoji, samo ga treba ojačati. 

"Dužnost nam je ustati protiv nasilja, šutnja potiče nasilje", poručio je i istaknuo besplatnu telefonsku liniju 116 006, gdje se od 0 do 24 sata može tražiti pomoć.

Upozorio je kako je pandemija dodatno ubrzala porast obiteljskog nasilja, no učinjeni su pomaci pa je danas u svakoj županiji otvoreno sklonište za žrtve i osnovani su županijski timovi podrške.  

Na novinarski upit o nezadovoljstvu pojedinih korisnika socijalne skrbi, odgovorio je kako njegovo ministarstvo provjerava rad ustanova u svojoj nadležnosti te različitim oblicima upravnog ili inspekcijskog naroda kontrolira njihov rad.

"Nedavno smo imali situaciju koja je poprilično medijski aktivna, na temelju intervjua imali smo određene podatke koji impliciraju da se u Centru za socijalnu skrb u Zagrebu nisu odvijale stvari sukladno procesima, procedurama i kako bi bilo zadovoljavajuće od nas kao ministarstva. Isti dan smo pokrenuli izvanredni upravni nadzor”, rekao je Aladrović. (iPress/H)