Nova lučica u Trgetu s 295 novouređenih komunalnih vezova ukupne vrijednosti 10,5 milijuna kuna svečano je otvorena u petak u tom mjestu na Labinštini, čime je sada ona najuređenija na području Lučke uprave Rabac.

Kako je rečeno na otvorenju, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture projekt je financiralo s 8,4 milijuna kuna a Istarska županija 2,1 milijun.

Naime, nakon havarije liberijskog broda „Fidelity", koji je 2018. godine ispuštanjem nafte u luci Bršica onečišćen cijeli Raški zaljev te luku Trget i brodice mještana trebalo je ukloniti i stare vezove s obale kao i očistiti podmorje od ostataka betonskih i željeznih konstrukcija u čemu je Istarska županija sudjelovala sa 195, a općina Raša sa 92 tisuće kuna.

Na taj ekološki incident podsjetila je ravnateljica lučke uprave Rabac Antonela Mohorović Kožuh koja je istaknula da je ovaj današnji događaj sretan završetak, odnosno epilog jedne ružne priče koja je počela izlijevanjem mazuta 22. lipnja 2018.

"Uz pomoć Stožera civilne zaštite uspjeli smo se tada uz puno muke organizirati i sanirati štetu. Na kraju cijele priče dobili smo ovu novu luku u Trgetu. Od jedne male gotovo neugledne i zapuštene luke dobili smo 295 novo uređenih komunalnih vezova. Luka Trget je sada najuređenija luka na području Lučke uprave Rabac i služi nam svima na ponos" - istaknula je ravnateljica Lučke uprave.

Dodala je kako će se iduće godine graditi sidrište u Trgetu, a priprema se i dokumentacija za uređenje luke u Svetoj Marini.

Ravnateljica uprave pomorstva pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nina Perko istaknula je kako oni provode projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture. Rekla je i kako je do sada lučkim upravama na području Istarske županije dodijeljeno 46,3 milijuna kuna.

(Hina)