Grad Pula i ove je godine, u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u RH, omogućio desetodnevni odmor za djecu iz Ukrajine za koju je pripremljen sadržajan edukativni i zabavni program prilagođen njihovom uzrastu.

Pritom će se moći odmoriti, opustiti te upoznati ljepote i znamenitosti Pule, izvijestili su u srijedu iz pulske Gradske uprave. 

U Pulu su djeca stigla 21. rujna, a proteklih su se dana već kupali u moru i gradskim bazenima, istražili centar grada i Kaštel te posjetili Arenu i Aquarium na Verudeli.

U srijedu im je na programu bio posjet talijanskoj Osnovnoj školi "Giuseppina Martinuzzi" gdje ih je dočekao ravnatelj Luka Brussich koji ih je proveo kroz školu, nakon čega su im učenici talijanske osnovne škole zaželjeli dobrodošlicu uz prigodan glazbeni program, a potom je uslijedilo zajedničko druženje i sportske aktivnosti u školskoj dvorani.  

"Prošle smo godine ugostili vaše sunarodnjake iz Lavova, Harkiva, Kijeva, Zakarpatja i Luhanske oblasti, a drago mi je što ove godine imamo priliku ugostiti djecu iz regije Zaporizhzhia. Želim vam dobrodošlicu u naš grad, nadam se da ćete se odmoriti, opustiti i da će vam ovo putovanje ostati u lijepom sjećanju", poručio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić malim Ukrajincima koji je potom od njih primio prigodnu zahvalnicu.

U Pulu je ove godine na odmor stiglo 36 djece iz Ukrajine, i to 15 dječaka i 21 djevojčica u dobi od 9 do 16 godina. Sva djeca dolaze iz grada Melitopola i regije Zaporizhzhia koja je pod okupacijom još od veljače 2022.  U skupini koja je stigla na odmor u Pulu su djeca koja žive na graničnim područjima koja su sustavno granatirana, kao i djeca vojnih lica. U Pulu su također stigla djeca iz višečlanih obitelji slabijeg imovinskog statusa, u pratnji svojih učiteljica i liječnice. (Hina)