Japanski dizajner Kansai Yamamoto, koji je osmišljavao odjeću za Davida Bowieja - posebno za "Ziggy Stardust" - umro je od leukemije u dobi od 76 godina, objavila je u ponedjeljak njegova tvrtka.

Rođen je 1944. u Yokohami, a 1971. je postao prvi japanski dizajner koji je imao reviju u Londonu.

U svojim avangardnim kolekcijama koje su prštale bojama kombinirao je razne tradicionalne japanske motive, među ostalima one iz kabuki teatra.

Karijeru mu je ipak definirala suradnja s Davidom Bowiejem s kojim je imao dugogodišnje kreativno partnerstvo.

Susret s Bowiejem nakon koncerta u New Yorku doveo je do toga da je kreirao odjeću za Ziggy Stardusta, Bowiejev alter ego, koji se prvi puta pojavio na naslovnici albuma “The Rise And Fall of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars”.

Prijateljevao je i s glazbenicima Eltonom Johnom i Steviejem Wonderom, kaže njegova tvrtka.

Potvrđujući vijesti o njegovoj smrti, njegova kći Mirai rekla je da je otac "napustio ovaj svijet u miru, okružen svojim bližnjima".

"U mojim očima, otac nije bio samo eklektična i energična duša kakvom ga je svijet poznavao, već pažljiv, srdačan i privržen", napisala je.

Yamamoto je umro prošli utorak nakon borbe s akutnom mijeloičnom leukemijom. U međuvremenu je pokopan, a javnost će se od njega moći oprostiti naknadno.

"Ljudi imaju energiju bez granica", bio je njegov moto, napisala je tvrtka u priopćenju u kojem je objavila da je umro 21. srpnja.

"Dok se borio protiv bolesti, cijelo je vrijeme bio pozitivan, nikad nije izgubio strast za kreiranje", dodala je tvrtka.

(Hina)